Intresserad av att jobba som brandman i beredskap?

Har du en god fysik, bor nära brandstationen i Kungsbacka eller Frillesås och har ett arbete som du kan avvika från ifall det skulle bli uttryckning? Då kan du göra en intresseanmälan till att bli brandman i beredskap.

– Det finns ett kontinuerligt rekryteringsbehov av nya brandmän i beredskap. I Kungsbacka är det främst brandstationen i Frillesås som har ett behov av fler brandmän i beredskap, säger Lars Mattsson, stationsansvarig på Räddningstjänsten Storgöteborg (RSG).

Det är Räddningstjänsten Storgöteborg som driver våra brandstationer i Storgöteborg på uppdrag av kommunerna och det är via RSG:s hemsida du kan göra en intresseanmälan genom att fylla i dina uppgifter längst ned på den här sidan.

Byter om på fem

Robert Alknäs arbetar till vardags som fastighetsförvaltare på Service. Han är också anställd som brandman i beredskap och har beredskap var tredje vecka.

– Går larmet på sökaren som vi bär dygnet runt under beredskap springer jag till brandstationen och byter om.  Inställelsetiden är fem minuter, säger Robert och fortsätter:

– Jag tycker det funkar bra. Mitt arbete som fastighetsförvaltare är väldigt självständigt och jag kan lägga upp mycket av de administrativa delarna där jag inte är ute på uppdrag de veckorna som jag har beredskap.

Intresse av att hjälpa

Det gör att Robert snabbare kan ta sig in till stationen vid utryckning. Robert tror att det viktigaste för att bli brandman i beredskap är att man förutom den fysiska kapaciteten även har ett starkt psyke och ett genuint intresse av att hjälpa andra.

– Sedan är det viktigt att inte ha varken höjdskräck eller klaustrofobi och att man kan behålla lugnet i stressade situationer.Robert Alknäs arbetar som brandman i beredskap i Frillesås..

Utvecklande arbete

Robert berättar att det går ungefär 100 larm under ett år på Frillesås brandstation, varav de flesta är trafikolyckor, på grund av närheten till E6an. Det kan även vara andra typer av olyckor såsom bränder, hjärtstopp eller drunkning.

– Det är otroligt givande att vara brandman i beredskap. Du lär dig mycket. Både om dig själv som person och får även gå utbildningar i exempelvis rökdykning, HLR eller klippteknik, hur du klipper upp ett fordon vid en trafikolycka. Du hamnar i situationer som kan vara svåra och fysiskt krävande, men även intressanta, utmanade och viljan att hjälpa tredje man finns alltid närvarande. Kamratskapen i laget är också en viktig del. Vi litar på varandra, och jobbar ihop. säger Robert.

168 timmar per månad

Upplägget för beredskapsbrandmän är att de har beredskap cirka 168 timmar per månad, vanligtvis är beredskapstimmarna fördelade på hela dygn, under var tredje eller var fjärde vecka.

Här gör du en intresseanmälan.

Exempel på vad som krävs:

För att kunna arbeta som deltidsbrandman så ställs ett antal krav, däribland: att arbetsplatsen och bostaden är max fem respektive sju minuters väg från brandstationen,

  • att klara av att arbeta lugnt i pressade situationer,
  • att inte ha höjdfobi och/eller klaustrofobi,
  • att klara av fastställda krav på kondition och styrka.

Teamet av brandmän vid Frillesås brandstation.