Bibliotekarie Ida Nolke på Fyrens bibliotek.

Läs tidningar från hela världen på nätet med bibliotekskortet

Visst du att du kan läsa över 7000 dagstidningar och tidskrifter på ett 60-tal språk från ett stort antal länder? Det enda du behöver är ditt bibliotekskort.

På bibliotekets webbplats kan du logga in med ditt bibliotekskort och läsa tidningar och tidskrifter via tjänsten Pressreader.

– Det känns bra att kunna erbjuda tillgång till tidningar och tidskrifter på nätet nu när vi inte kan ha läsplatser på biblioteket under pandemin, säger Ida Nolke, IT-bibliotekarie på biblioteken i Kungsbacka.

Förutom att läsa tidningar på nätet kan du använda en mängd digitala tjänster med hjälp av ditt bibliotekskort. Du kan till exempel se strömmande film från hela världen, läsa nationalencyklopedin, söka artiklar i mediearkivet, lära dig om andra länder och få tillgång till statistik om länderna i Landguiden eller läsa e-böcker och lyssna på ljudböcker.

Fri tillgång till information – bibliotekens demokratiska uppdrag

De digitala tjänsterna är en del i bibliotekens uppdrag att verka för det demokratiska samhällets utveckling och bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Så står det i bibliotekslagen. Där står också att alla kommuner ska ha ett bibliotek.

– Allt biblioteken jobbar med handlar om demokrati på olika sätt genom att ge tillgång till information och verka för fri åsiktsbildning. Det gäller våra digitala tjänster, men också våra läsfrämjande satsningar. Läsning är ju en viktig förutsättning för att kunna ta till sig information, säger Ida Nolke.

För de allra minsta barnen finns till exempel satsningen Språkstart, där bibliotekarier kommer hem till familjer med ett språkpaket. Besöken är just nu digitala på grund av pandemin. För äldre eller de som inte själva kan ta sig till biblioteket finns verksamheten Boken kommer som erbjuder hemkörning av böcker.

Biblioteken uppmärksammar att Sveriges demokrati fyller 100 år

I höst ska demokratin uppmärksammas särskilt mycket på biblioteken. Då är det nämligen 100 år sedan vi fick allmän rösträtt i Sverige. Bland annat kommer utställningen Hallands starka kvinnor att visas på Fyrens bibliotek. Men demokrati blir även ett tema i höstens programutbud på biblioteken. Så håll utkik efter höstens program som lanseras i september.

Kontakta gärna