Margareta Caldeborn är årets handledare

I år går priset som årets handledare inom Vård & Omsorgscollege till undersköterskan Margareta Caldeborn som arbetar i Fjärås hemtjänst. Hennes före detta elever Cassandra Gustavsson och Julia Hallberg var på plats för att gratulera.

Kungsbacka kommun är en del av Vård & Omsorgscollege, en regional och lokal samverkan mellan utbildningssamordnare och arbetsgivare. Ett av kriterierna för att bli certifierat Vård- och omsorgscollege är att de ska erbjuda handledarutbildning. Den som är utbildad handledare har chansen att ta hem utmärkelsen Årets handledare. Det är både chefer och elever som varit på APL, Arbetsplatsförlagt lärande, som får nominera handledare.

Trygg inlärning

I år gick priset till Margareta Caldeborn, undersköterska i Fjärås hemtjänst som arbetar inom äldreomsorgen i snart 20 år. En utbildad handledare är viktig eftersom det är under praktiken som eleverna får omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken.

- Jag arbetade med att utbilda tandhygienister och tandsköterskor innan jag utbildade mig till undersköterska, så att vara handledare låg nära till hands. Jag tycker det är viktigt att ge eleverna en trygg inlärning och en trygg miljö. De ska bli sedda, bekräftade och det är viktigt att stötta och uppmuntra våra blivande undersköterskor. De behövs i framtiden, säger Margareta Caldeborn.

Priset kom som en total överraskning för Margareta, som överraskades i lunchrummet med blommor och varma applåder från kollegorna.

- Det var verkligen en överraskning. Det värmer gott. Man blir rörd, säger hon.

Elever nominerade

Två av eleverna som läser på vård- och omsorgsprogrammet på Aranäsgymnasiet och som är några av alla som nominerat Margareta var också på plats för att gratulera.

- Margareta är alltid lika glad och trevlig mot alla. Hon är inte dömande utan ger en bra handledning och man vågar fråga om allt, säger Cassandra Gustavsson som läser första året på programmet.

Julia Hallberg tar studenten om några veckor och är glad för sin praktik inom hemtjänsten.

- Du månar verkligen om de äldres livskvalitet och det fick mig att vilja vara kvar i vården och plugga vidare, säger Julia Hallberg.

Handledare utbildas

Varje år utbildas cirka 25 undersköterskor inom kommun, region och privata utförare till handledare via Aranäsgymnasiet och Visible Care, som ingår i Vård & Omsorgscollege. Handledarna läser en kurs som bland annat innefattar hur man handleder, hur man skapar lärande, bemötande och kommunikation. Den som vill bli handledare kan kontakta sin närmaste chef.