Se upp för sportkläder med silver

Gärna silverblänk på soligt hav, men inget silver i havet.

Vissa sportkläder som marknadsförs som luktfria innehåller så kallat antibakteriellt silver. När du tvättar kläderna sköljs silvret ner i avloppsvattnet och kan till slut hamna i havet.

Antibakteriellt silver är giftigt. Silver toppar Kemikalieinspektionens lista över farliga ämnen i miljön. Vi upptäcker små mängder silver i avloppet i Kungsbacka, där den troligaste källan är dessa så kallade luktfria sportkläder.

Fungerar inte

Dessutom fungerar det dåligt eftersom silvret i sportkläder tvättas ur efter bara några tvättar. Det visar laboratorieanalyser som gjorts av branschorganisationen Svenskt Vatten. Efter tio maskintvättar hade upp till 90 procent av silvret i kläderna läckt ut. Läs mer här.

Undvik kläder som behandlats med silver. De ställer till problem i havsmiljön och eftersom silvret tvättas ut är det ändå ingen större mening i att köpa dessa kläder.

Vad kan jag göra?

När du köper sportkläder, se upp med ord som antibakteriellt, anti-odör eller polygieneteknologi. Enligt EU:s regler ska det framgå tydligt på varje så kallat luktfritt plagg vilket ämne det har behandlats med. Fråga gärna i butiken eller tillverkaren om du är osäker.

Om du skulle råka köpa såna kläder så bör du tvätta dem för hand och sedan samla upp sköljvattnet och lämna som farligt avfall.