Misstänkt algblomning i Fjärås Bräckan

Det kom på måndagen in samtal till kommunen med anledning av badvattnet i Lygnern, badplatsen Fjärås Bräckan, då en hund blivit dålig av att bada i vattnet.

Det kan bero på algblomning i vattnet, men det syns inte något med blotta ögat enligt det samtalet som kom in.

Ett badvattenprov kommer att tas för att sedan se om det är algblomning.

Vi återkommer mer information om vad provtagningen kommer att visa.
Kommunen avråder från bad tills vi vet vad provet visar.

Uppdaterad 7 juli, kl 8.20

Badvattenprovet som skickades på analys innehöll inte några giftiga alger. Eftersom vi inte misstänker algblomning längre tar vi bort avrådan för bad.

Men man bör ändå bada med försiktighet då algerna kan ha förflyttat sig. Om man till exempel ser att vattnet är grumligt eller ser konstigt ut på något sätt bör man alltid avstå.

Vad är algblomning?

Algblomning är i grunden en naturlig process som inträffar under vår och höst. När växtplankton massförökas kallas det algblomning. Under perioder av lugnt väder och hög vattentemperatur kan plankton samlas i ytvattnet. Ytvattnet färgas då i olika nyanser av blågrönt eller brunt och kan fläckvis bli grynigt eller strimmigt och näst intill ogenomskinligt.

Du kan få algförgiftning om du badar i vatten som har blommande alger. Algförgiftning kan orsaka klåda, huvudvärk och illamående med kräkningar och diarré. Håll särskilt barn och husdjur borta från vattnet då de är extra känsliga för algförgiftning.

Läs mer om algblomning på SMHI

Kontakt:
Avdelningen för Miljö & Hälsoskydd. Du når dem via Kundcentret Kungsbacka Direkt.

Kontakta gärna