Minska svinn av frukt och grönt

Visste du att en tredjedel av all mat som produceras i världen inte äts upp? Den 29 september uppmärksammar vi den internationella matsvinnsdagen. FN har utsett 2021 till det internationella året för frukt och grönsaker, ett vanligt matsvinn i de svenska hushållen. Här är några tips på hur du ger dina frukter och grönsaker ett långt liv.

De flesta grönsaker och frukter trivs bäst i kylskåpet. Men vissa frukter och grönsaker kan få köldskador i kylskåp och ska istället förvaras svalt eller i rumstemperatur. Med svalt menas cirka 12-15°C. Om du inte har ett ställe med den temperaturen är det bäst att du förvarar frukterna och grönsakerna i rumstemperatur.

Har du skurit upp en grönsak eller frukt i mindre bitar ska du förvara dem i kylskåp.

Självklart kan du ta fram en frukt eller grönsak du förvarar i kylen en stund innan du ska äta den om du föredrar att inte äta den kall.

Trivs i kylskåp

Frukter

 • Apelsin
 • Aprikos
 • Bär
 • Clementin
 • Kiwi
 • Mandarin
 • Nektarin
 • Persika
 • Plommon
 • Päron
 • Vindruvor
 • Äpple

Grönsaker

 • Blomkål
 • Broccoli
 • Brysselkål
 • Champinjon
 • Färska örter
 • Gul lök
 • Groddar
 • Kål
 • Morot
 • Palsternacka
 • Purjolök
 • Rödbetor
 • Rödlök

Trivs i rumstemperatur

Frukter

 • Banan
 • Citrusfrukter (inte apelsin)
 • Mango

Grönsaker

 • Aubergine
 • Avokado
 • Basilika
 • Gurka
 • Paprika
 • Tomat
 • Zucchini (squash)

Trivs i mörker

 • Potatis

Potatis är lite speciell. Den ska förvaras mörk och svalt, 12-15°C. Lägg den i en påse som inte släpper in ljus. Om potatisen ryms i kylskåpet kan du ha den där, annars i hemmets mörkaste och svalaste plats. Det kan vara ett skafferi, skåp eller förråd där temperaturen är lägre än rumstemperatur.

Mer information

Läs mer om matsvinn på Livsmedelsverkets hemsida 

Så här jobbar vi med att minska matsvinnet i Kungsbacka kommuns förskolor och skolor