Nya påsar

När du börjar sortera ut ditt matavfall får du som har eget renhållningsabonnemang en bunt med bruna papperspåsar för matavfallet.
  • Om du bor i villa och behöver fler påsar: Inför hämtningen klämmer du fast en oanvänd påse under locket på det bruna kärlet. Då lämnar vår entreprenör Ragn-Sells en ny bunt påsar när de tömmer kärlet, så långt lagret i bilen räcker. Det kan hända att påsarna tar slut, och då kan du hämta påsar antingen i stadshuset eller på våra återvinningscentraler.
  • Om du bor i flerfamiljsfastighet, bostadsrätt eller samfällighet med gemensam sophämtning anvisar din hyresvärd eller förening var du kan hämta nya påsar.

Hämta på återvinningen

Om du har slut på påsar och inte kan vänta tills nästa tömning så kan du också hämta dem på kommunens återvinningscentraler. Du behöver inte använda ett besök om du bara ska hämta påsar, men du måste komma under öppettiderna.

Kungsbacka valde papperspåsar

Kungsbacka har liksom de flesta kommuner som samlar in matavfall valt papperspåsar. Papperspåsen är bättre för miljön än plastpåsar med inslag av majs. Majsplastpåsen består bara till hälften av majsstärkelse, resten av påsen är en polyester framställd ur råolja.

Förutom att papperspåsar är mer miljövänliga än plastpåsar så luftar de matavfallet bättre. Plastpåsar stänger in fukten, medan papperspåsar vädrar bort en del av fukten vilket ger mindre vikt att transportera.