Februari - idegran

Taxus baccata

Idegranen är ett litet barrträd som är grönt året om. Trädet växer vilt i Sverige men förekommer oftast längs med kusterna. Idegranens lansettlika barr är mörkgröna och platta med en glansig ovansida och en matt undersida.

En giftig växt

Till skillnad från andra svenska barrträd, så som gran och tall, så har inte idegranen vanliga kottar med flera frön utan istället bara ett enkelt frö som omges av rött köttigt fröhylle som liknar ett bär. Fruktköttet är det enda på växten som inte är giftigt, annars är hela trädet och fröna i bären giftiga. Människor och andra däggdjur kan bli förgiftade om de äter av bären. Fåglar kan däremot äta bären, detta går bra eftersom fröet passerar genom fågeln och gör därför ingen skada.

Veden används till möbler

Tack vare idegranens sega men hårda ved så har idegranen under historien använts vid tillverkandet av pilbågar. Idegran kallas i vissa områden för barrlind eftersom man likt linden använt sig av fibrer från barken vid tillverkning av rep och olika flätarbeten. Numera används veden ibland till möbeltillverkning.

Idegranen är fridlyst i Hallands län. Vill du se idegran så kan du besöka naturreservaten Särö Västerskog eller Kedholmen i Kungsbacka kommun.