Det finns många olika sätt att värma upp sitt hus och alla har sina fördelar och nackdelar. Du kan alltid kontakta energi- och klimatrådgivningen om du vill ha hjälp att komma fram till det mest ekonomiska och klimatsmarta sättet för dig att värma upp hemma.

Isolering viktigast

Oavsett hur man värmer sitt hus avgörs energiförbrukningen av hur välisolerat det är, hur bra fönster och dörrar man har samt hur huset ventileras. Första åtgärden för låga driftskostnader är därför att se över möjligheten att minska energibehovet genom att kontrollera isolering, fönster och tätningslister. Du bör alltid tänka långsiktigt.

Byta uppvärmningssätt

Om du har ett vattenburet värmesystem i ditt hus har du stora möjligheter att välja den energikälla du vill använda, eftersom det är lätt att koppla på olika typer av uppvärmning till systemet. Enligt energimyndigheten är ved och pellets de billigaste uppvärmningssätten för svenska hushåll.

Om du däremot bor i ett hus som värms med direktel kan det vara lite svårare att byta värmekälla. Då kan det vara mer effektivt att minska energiförbrukningen genom att uppdatera styr- och reglersystemet, eller installera en el-effektvakt.

Använd kommunens rådgivning

Energi- och klimatrådgivaren i kommunen är en kostnadsfri startpunkt. Då kan ni bolla era tankar och eventuellt få ytterligare information om handlingsalternativ för just er situation. Vi rekommenderar också broschyren Värme i villan, som är en bra grund för att börja fundera och diskutera olika alternativ.

Boka gärna rådgivning med vår e-tjänst, du väljer vilken mötestyp du föredrar och vilket datum och tid som passar dig.

Om du istället vill mejla oss ska du ange ditt telefonnummer och adressen som ärendet gäller för.

Telefontider

  • Måndag–torsdag 8–16
  • Fredag 8–15
  • Lunchstängt 12–13

Övrig tid går det bra att lämna namn och telefonnummer på vår telefonsvarare.