Ved eller pellets

Ved och pellets är biobränslen som är miljövänliga om de används på rätt sätt. Energirådgivaren kan hjälpa dig att hitta det som passar just din situation bäst.

Idag finns många olika moderna och lättskötta system för både vedeldning, pellets och exempelvis spannmål. En stor fördel med biobränslen är att de är billigt och klimatvänligt bränsle samt fungerar utmärkt i kombination med solvärme. Dessutom är tekniken förhållandevis enkel vilket gör att utrustningen är lätt att underhålla reparera och får oftast en mycket lång livslängd.

Pellets

Pellets består av pressat sågspån och andra trärester och bidrar inte till växthuseffekten. Dessa 6-8 millimeter runda stavar som är en till ett par centimeter långa eldas automatiskt i pannor eller i speciella pelletskaminer.

Pellets har blivit väldigt populärt de sista åren i takt med att oljepriset stigit och pelletspannor och kaminer blivit bättre.

Braskamin eller vedpanna

Att elda i braskamin är i första hand en extra värmekälla i huset när ni är hemma. Braskaminen ger en relativt hög effekt på kort tid men samtidigt är det inte det mest optimala för att utvinna energin ur veden.

En modern miljögodkänd vedpanna kopplad till ackumulatortankar är ett effektivare sätt att använda veden. Koppla till ett vattenburet värmesystem så kan både huset och varmvatten värmas. Dessutom kan man hålla samma temperatur i huset även om ni är borta något dygn eller två.

Vedpanna är dessutom möjlig att kombinera med solfångare, som kan ge solvärmt varmvatten för större delen av sommarhalvåret.

Du behöver anmäla en ny eldstad

En pelletspanna eller vedpanna räknas som eldstad. Därför behöver du göra en anmälan om du vill installera en sådan.

Läs mer om hur du anmäler installation av en eldstad