Foto: Bildarkivet.se/Lars Owesson Foto: Bildarkivet.se/Lars Owesson Foto: Bildarkivet.se/Calle Bredberg

Så hanterar du maten rätt

Att hantera livsmedel rätt är inte bara viktigt på restauranger utan också hemma i ditt eget kök. Hanterar du maten rätt minskar du risken för att du eller maten ska bli dålig.

Komihåg-lista

Här nedan hittar du en komihåg-lista för säker hantering av livsmedel.

  • Tvätta händerna.
  • Rengör redskap och skärbrädor ofta. Byt ut slitna och repiga skärbrädor mot nya.
  • Förvara råvaror och tillagad mat åtskilt. Förvara mat väl övertäckt.
  • Byt trasa ofta och använd den bara på köksbänken och spisen, aldrig på skärbrädor eller på golvet.
  • Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs till minst 70°C.
  • Håll kylvaror kylda. Bra kylskåpstemperatur är 4–5°C. Kontrollera med termometer.
  • Kyl snabbt mat som ska sparas. Kallt vattenbad kan användas, rör om för att snabba på nedkylningen.
  • Varmhåll mat vid minst 60°C.
  • Laga inte mat åt andra om du är eller precis har varit sjuk.
  • Låt inte husdjur vistas på diskbänk eller köksbord. Använd särskilda matskålar till djuren.