Sköta mitt avlopp

Person håller i ett brunnlock

Alla avloppsanläggningar har en begränsad livslängd. Genom att ta hand om din anläggning förlänger du livslängden och reningen blir bättre.

Du som ansvarar för din avloppsanläggning ska skriftligen dokumentera och utföra egenkontroll och annan skötsel som kan vara avgörande för anläggningens drift. Vilken typ av skötsel som krävs skiljer sig beroende på vilken typ av avloppsanläggning du har.

Titta i ditt tillstånd du har fått för avloppsanläggningen, det kan finnas villkor om skötsel och drift för din avloppsanläggning. Dessa villkor om skötsel kontrollerar Miljö & Hälsoskydd när vi är ute på tillsynsbesök.

Tänk på att:

Gäller generellt för alla typer av avlopp.

  • Du som fastighetsägare ansvarar för att din avloppsanläggning inte medför olägenhet för människors hälsa eller miljön.
  • Spola endast ner bajs, kiss och toalettpapper i toaletten. Annat hör inte hemma i avloppet och kan skada din avloppsanläggning och miljön.
  • Häll inte ut vätskor eller produkter som innehåller skadliga ämnen, till exempel lösningsmedel, avfettningsmedel, starka syror, lut, produkter som innehåller klor och färgrester. Undvik även produkter med bakteriedödande medel, till exempel Triclosan. Skadliga ämnen riskerar att ta död på de viktiga bakterierna som hjälper till att rena avloppsvattnet.
  • Undvik att spola ner fett eller matolja i avloppet. Fettet riskerar att sätta igen din avloppsanläggning och försämra reningen. Använd istället en miljötratt.

Exempel på kontrollpunkter för skötsel och kontroll. Pdf, 125.7 kB.

Kontroll av olika typer av enskilt avlopp

Markbaserad avloppsanläggning (infiltration eller markbädd)

Kontrollera regelbundet din slamavskiljare även kallad två- eller trekammarbrunn. Kommunens renhållningsentreprenör utför slamtömning per automatik en gång per år, om du inte har fått en dispens för annat tömningsintervall.

Ibland kan det behövas en extra tömning per år beroende på hur många personer det är som belastar anläggningen och hur väl din anläggning fungerar. Då behöver du beställa en extra slamtömning. I samband med tömningen bör du kontrollera att brunnen är hel och i gott skick.

Beställ extra slamtömning

Se över utloppet

Se också till att t-rör eller motsvarande finns på utloppet. T-rörets funktion är att förhindra att slam går vidare till din markbaserade rening. Om borste finns i t-röret ska den tas upp och rengöras regelbundet. Slam som fastnat i borsten riskerar annars att hindra luftflödet i anläggningen.

Vattennivå

Efter slamtömning bör du fylla din slamavskiljare med två tredjedelar vatten för att minska risken för slamflykt.

Vattennivån i slamavskiljaren ska ligga i nivå med utloppsröret. Om nivån ligger lägre läcker det troligen ut avloppsvatten i marken och då måste du byta slamavskiljare. Kontakta Miljö & Hälsoskydd för information. Om nivån ligger över utloppsröret tyder det på problem med den efterföljande markbaserade reningsanläggningen och åtgärder krävs.

T-rör i en trekammarbrunn

Fördelningsbrunn och uppsamlingsbrunn

Kontrollera regelbundet övriga brunnar till exempel fördelningsbrunn och uppsamlingsbrunn. Vatten i fördelningsbrunnen ska inte stå över utloppen (spridningsledningarna). Se även till att lika mycket vatten fördelas till alla utloppen. Om det finns slam eller påväxt i fördelningsbrunnen ska det tas bort.

Vatten i uppsamlingsbrunn efter markbädd bör vara klart, ofärgat och luktfritt, i annat fall kan markbädden vara överbelastad. Kontrollera även att vattnet går vidare obehindrat och att vattennivån inte stiger över inloppsröret.

Luftningsrör

Titta i luftningsrören och kontrollera om de är rena och torra. Om det står hög vattennivå i dem kan det vara ett tecken på att funktionen på bädden inte är som den ska vara eller att bädden ligger i grundvatten.

Grundvattenrör

Om bädden har ett grundvattenrör bör du kontrollera i röret på vilken nivå grundvatten står.

Rensa marken runt bädden

Rensa bädden och området intill bädden från träd och sly. Rötter från buskar och träd kan leta sig in i spridningsledningar och sätta igen avloppsanläggningen.

Minireningsverk eller liknande anläggningar

Har du årlig service på ditt reningsverk behöver du ändå se över din anläggning regelbundet. Vilken typ av kontroll du själv behöver göra bör framgå av skötselanvisningar från tillverkaren av reningsverket. Ett par exempel på kontroll som du bör göra oavsett vad skötselanvisningarna säger är:

  • Kontrollera larmlampan. Att den fungerar och att verket inte har larmat.
  • Se till att det finns fällningskemikalier (i de fall fosforreningen består av tillsats av fällningskemikalier).
  • Se över slamnivån i verket. Behövs det en extra slamsugning?
  • Se över eventuella övriga brunnar, pumpar och luftningsrör.

Du som har ett reningsverk behöver göra en dokumenterad egenkontroll. Detta innebär att du för en journal över den kontroll du utför på anläggningen. I journalen för du in när det skett något med anläggningen som slamsugning, din egenkontroll, service, påfyllning av fällningskemikalier, driftproblem och om du behövt reparera något eller bytt ut slitagedelar. I journalen anger du datum för händelsen/kontrollen.

Utöver ovan angivna avloppsanläggningar finns till exempel olika typer av gråvattenfilteranläggningar som också kräver skötsel. Har du en gråvattenfilteranläggning kan du utgå från exemplet ovan om minireningsverk.

Har du en sluten tank kan du behöva göra kontroll av slamnivån och beställa slamsugning om nivån är hög. Kontrollera också att ett eventuellt larm fungerar.

Torr toalettlösning

Fler sidor