Förberedelser

Innan du skickar in en bygglovsansökan finns en del förberedelser att göra. Vi kan ge dig råd och tips.

Redan på idéstadiet är tankarna många och du kan behöva råd och tips för att kunna förbereda dig innan du söker bygglov. Känner du dig osäker är du alltid välkommen att kontakta oss på Byggnadsförvaltningen.

Använd gärna vår snabbguide för att få överblick över vad du ska tänka på när du söker bygglov.

Snabbguide till bygglov

En väl förberedd ansökan ger en snabbare handläggningstid. När du väl har skickat in ansökan om bygglov ställs ditt ärende i kö och vi kan inte besvara frågor kring ditt ärende förrän det är din tur i kön. Ställ därför dina frågor till oss före du skickar in din ansökan så hjälper vi dig.

Se vår film om hur det går till när man söker bygglov och vad de olika stegen innebär.

Ansök via e-tjänst

Ansök om bygglov enkelt via vår e-tjänst. Tjänsten underlättar för dig att få med alla handlingar från början. Det sparar du tid på!

Vi har e-tjänst för:

  • bygglov
  • mark- och rivningslov
  • förhandsbesked
  • beställning av karta
  • anmälan
  • komplettering
  • med flera

Alla e-tjänster och blanketter

Behöver du söka bygglov?

Börja med att ta reda på om det du tänkt göra kräver bygglov eller inte. De flesta byggprojekt kräver lov.

Detta kräver bygglov

Detta kräver inte bygglov

Bor du inom detaljplanerat område?

Detaljplanen styr vad du får göra. Behöver du hjälp att tolka en detaljplan, kontakta gärna Byggnadsförvaltningen. Du hittar alla detaljplaner på Kungsbackas webbkarta

Råd och tips

Det är viktigt att ta hänsyn till omgivningen när du ska bygga så att det nya passar in och områdets karaktär inte förvanskas. Byggnadsförvaltningen har gett ut flera skrifter med råd och tips, bland annat arkitekturprogram för olika områden. Vi har samlat våra skrifter i pdf-format på en sida där du kan läsa dem på skärmen eller skriva ut dem. De finns också att hämta hos oss i stadshuset.

Våra skrifter med råd och tips

Sök efter en arkitekt

Öppet hus varje måndag

Varje helgfri måndag mellan klockan 15 och 18 har vi Öppet hus. Då kan du som planerar att bygga eller vill ha hjälp innan du lämnar in handlingar träffa en handläggare för att få råd och information.

Du bokar tid till Öppet hus på plats i stadshusets entré. Bokningen öppnar klockan 14:45 och sista tiden delas ut klockan 17:30. Du anmäler dig i receptionen och får därefter ett könummer för att träffa en handläggare. Varje besök tar ungefär 15 minuter.

På grund av ombyggnationen av stadshuset håller Öppet hus stängt under sommarmånaderna, från och med vecka 22. 

Telefontid

Bygglovsavdelningen har telefontid mellan klocka 9 och 12 på måndagar, onsdagar och fredagar. Övrig tid finns kommunens kundcenter Kungsbacka direkt tillgängligt alla vardagar och kan hjälpa dig med enklare bygglovsfrågor. Kungsbacka direkt når du på 0300-83 40 00 eller info@kungsbacka.se.

På tisdagar och torsdagar kopplas inga telefonsamtal från Kungsbacka direkt vidare till oss på Byggnadsförvaltningen. Då arbetar vi koncentrerat med handläggning av nya och pågående ärenden.

 

Gå vidare till ansökan
Fullständiga ansökningshandlingar gör att vi kan behandla din bygglovsansökan snabbare. Använd vår e-tjänst eller checklista för att se till att din ansökan blir komplett.