Vissa enklare åtgärder, så kallade attefallsåtgärder, kan du bygga utan bygglov. Men du behöver göra en anmälan, lämna in ritningsunderlag till Byggnadsnämnden och få ett startbesked innan du börjar bygga.
Exempel på attefallsåtgärder är förråd, garage, växthus, uterum eller en gäststuga. Till attefallsåtgärder räknas:
- Komplementbyggnad; max 30 kvm byggnadsarea, samt max 4,0 m från mark till taknock.
- Komplementbostadshus; max 30 kvm byggnadsarea, max 4,0 m från mark till taknock, samt ska följa Boverkets byggregler för bostäder för till exempel tillgänglighet och användbarhet. Ett komplementbostadshus ska uppfylla kraven för en komplett bostad.
- Tillbyggnad; max 15 kvm, max bostadshusets taknockshöjd, kan inte delas upp på flera tillbyggnader eller flera tillfällen.
- Inreda ytterligare en bostad (lägenhet) i befintlig bostad; ska följa Boverkets byggregler för bostäder, till exempel för tillgänglighet och användbarhet.
- Två takkupor; ett en- eller tvåbostadshus som saknar takkupor får byggas till med högst två attefallstakkupor. Det går att göra vid olika tillfällen. Om det redan finns en takkupa på ett bostadshus får endast en ytterligare takkupa byggas. Har du redan två eller flera takkupor behöver du söka bygglov för fler takkupor. Takkuporna får sammanlagt inte uppta mer än hälften av takfallet och de får inte innebära ett ingrepp i bärande konstruktion.
Ej tillsammans med nybyggnad
Attefallsreglerna gäller endast redan existerande en- och tvåbostadshus som har bygglov med slutbesked. Man kan alltså inte kombinera en attefallsåtgärd med ett bygglov för nybyggnation. Även radhus räknas som ett en- eller tvåbostadshus.
Vid en attefallsåtgärd kan du bortse från detaljplanens bestämmelser (om den inte säger något om just attefallsåtgärder) och till exempel bygga på mark som inte får bebyggas, så kallad prickad mark.
Utgångsläge = 4,5 meter från gräns
Som utgångsläge ska byggnaderna vara placerade minst 4,5 meter från tomtgränsen, men får placeras närmare tomtgränsen om berörda grannar medger det. Du behöver då skicka med ett medgivande från grannen i din ansökan. Medgivandet ska vara skriftligt på en situationsplan som tydligt visar den tänkta byggnaden. Grannen ska skriva under med fastighetsbeteckning och underskrift. Det går inte att uppföra en komplementbyggnad närmare än 4,5 meter från tomtgränsen om den gränsar till en gata eller allmän plats. Då krävs det bygglov.
Du måste placera byggnaden 30 meter från järnväg, om inte den som förvaltar järnvägen godkänner.
Du kan bygga flera attefallshus, men alla attefallshus som du har byggt på tomten får vara högst 30 kvm tillsammans. Om du har ett attefallshus som är mindre än 30 kvm kan du bygga till det så att det blir 30 kvm. Du behöver då göra en anmälan till kommunen.
När det gäller attefallstillbyggnad så kan denna bara utföras en gång. Det är alltså inte möjligt att först göra en tillbyggnad, och därefter ytterligare en tillbyggnad. Detta gäller även om den första tillbyggnaden är mindre än 15 kvm.
Ibland behövs bygglov
Attefallsreglerna gäller inte om din fastighet finns i ett område med en detaljplan som säger att det krävs bygglov för till exempel attefallshus, eller om din fastighet finns inom eller i anslutning till en flygplats eller i ett område som är av riksintresse för totalförsvaret. Möjligheterna att bygga attefallshus påverkas också av om din fastighet finns i ett område som är särskilt värdefullt ur en historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvinkel.
På Kungsbackas webbkarta kan du se vilka områden i kommunen som räknas till riksintresse för kulturmiljövård, kulturreservat eller byggnadsminnen inom kommunala kulturmiljöer. Du kan också se vilka byggnader som är utpekade i länsstyrelsens bebyggelseinventering av kulturhistorisk värdefull bebyggelse.
Kungsbackas webbkarta
Klicka på Kultur i högerspalten och sedan i Kulturmiljöprogram eller Kulturhistoriska byggnader.
Dispens för strandskydd
För att bygga ett attefallshus inom strandskyddat område ska du ansöka om strandskyddsdispens.
Läs mer om strandskydd
Avlopp
Om du har kommunalt vatten och avlopp och ska ansluta ditt attefallshus, så måste du ansöka om ytterligare en lägenhetsavgift innan du ansluter.
Kommunalt vatten och avlopp
Om du har enskilt avlopp ska du kontakta avdelningen för Miljö & Hälsoskydd som gör en bedömning av den befintliga avloppsanläggningen för att se om den klarar mer belastning. Om anläggningen inte klarar kraven kan du behöva rusta upp den eller bygga en ny. Alla ändringar av anläggningen ska anmälas.
Enskilda avlopp
Avgifter för enskilda avlopp