Par som får information från handläggare

Att tänka på innan du bygger

Resan från tanke till färdigt bygge börjar med planering. Ta reda på dina förutsättningar att göra drömmen sann. Kan jag bygga det jag tänkt på den fastigheten? Fungerar det rent tekniskt?

Det första du ska börja med är att ta reda på om det du vill göra kräver bygglov. I guiden Behöver jag bygglov? hjälper vi dig att ta reda på vad som kräver en anmälan eller ett bygglov och vad som inte är anmälningspliktigt.

Vilka regler gäller för din fastighet?

För att ta reda på om du har rätt att bygga på tomten ska du i första hand kolla om fastigheten omfattas av en detaljplan. Detaljplanen styr bland annat hur stort du får bygga, höjden på byggnaden, antal våningar, vad byggnaden får användas till och avstånd till tomtgränser. Via vår karta kan du ta reda på om din fastighet omfattas av en detaljplan. Ta gärna kontakt med oss om du behöver hjälp att läsa den.

Du ansvarar

Du som bygger kallas för byggherre, och det är alltid du som är ansvarig för att ta reda på vad som gäller. Du är också ansvarig för att söka de lov och tillstånd som behövs.

Råd och tips

Det är viktigt att ta hänsyn till omgivningen när du ska bygga så att det nya passar in och områdets karaktär inte förändras till det sämre. Byggnadsförvaltningen har gett ut flera skrifter med tips och riktlinjer, bland annat arkitekturprogram för olika områden. Vi har samlat våra skrifter i pdf-format på en sida där du kan läsa dem på skärmen eller skriva ut dem. De finns också att hämta hos oss i stadshuset.

Våra tips och riktlinjer

Sök efter en arkitekt

Kontakta oss

Varje helgfri måndag har vi Öppet hus mellan 16-18. Då kan du som planerar att bygga eller vill ha hjälp innan du lämnar in handlingar träffa en handläggare för att få råd och information.

Läs mer om öppet hus och eventuella förändrade öppettider

Bygglovsavdelningen har telefontid mellan klockan på måndagar 13-15, onsdagar 10-12 och fredagar 10-12. Övrig tid finns kommunens kundcenter Kungsbacka direkt tillgängligt alla vardagar och kan hjälpa dig med enklare bygglovsfrågor. 

På tisdagar och torsdagar arbetar vi koncentrerat med handläggning av nya och pågående ärenden, och då tar vi inte emot några telefonsamtal.

Kundcentret Kungsbacka direkt

0300-83 40 00
info@kungsbacka.se 

Öppettider
Måndag 8-18
Tisdag-torsdag 8-17
Fredag 8-15 

Besöksadress
Stadshuset, Storgatan 37

Postadress
434 81 Kungsbacka