Cykelvänlig arbetsplats

Har din arbetsplats en väderskyddad cykelparkering? Finns det möjlighet att duscha och byta kläder?

Då uppfyller arbetsplatsen två av kriterierna för att bli en cykelvänlig arbetsplats. Läs mer här för att se alla kriterierna. När ni uppfyller fem kriterier eller mer kan ni vara med och tävla i projektet Cykelvänlig arbetsplats. Syftet med utmaningen är att få fler arbetsplatser att bli cykelvänliga; både att göra det enkelt för cyklande medarbetare och att sänka tröskeln för de som inte börjat cykla än.

Beroende på hur många av kriterierna ni uppfyller så blir ni belönade med en skylt som visar att ni är en cykelvänlig arbetsplats. Ni visar att ni bryr er om både medarbetarnas hälsa och om miljön och att ni är en attraktiv arbetsplats. 

Hur anmäler vi oss?

Varje arbetsplats utser en ansvarig. Den ansvariga kartlägger hur cykelvänlig arbetsplats är idag. Arbetsplatserna arbetar sedan aktivt för att uppfylla ytterligare kriterier och därmed skapa ännu bättre förutsättningar för de som vill cykla till och från jobbet. Det är ni på arbetsplatsen som själva väljer vilka, och hur många kriterier, ni vill uppnå.

Det är enkelt och gratis att vara med

  1. Skapa ett konto
  2. Börja arbeta för att uppfylla kriterier som underlättar cykling

Årets omgång av Cykelvänlig arbetsplats startar under våren 2020 och löper sedan över hela året. Det går att anmäla sig när som helst.

Priser

Vinsterna med Cykelvänlig arbetsplats är många:

  • Stödjer arbetsplatsens hälsoarbete
  • Bättre miljöprofil
  • Minskar trycket på parkeringsytor
  • Minskar kostnader för resor i tjänsten

Alla arbetsplatser som deltar i Cykelvänlig arbetsplats har dessutom chans att bli Västsveriges cykelvänligaste arbetsplats, Årets nykomling eller Årets raket. Priset till vinnarna i varje kategori är att arbetsplatsen lyfts fram i en redigerad version av cykelvänlig arbetsplats-filmen. Filmen kommer spridas lokalt i vinnarkommunerna, och i en stor kampanj på sociala medier. De tre vinnarna får även ett stort inramat diplom, med juryns motivering.

Läs mer om Cykelvänlig arbetsplats.

Projektet Cykelvänlig arbetsplats 2020 genomförs som en tävling i samarbete med Region Halland och Västra Götalandsregionen i flera västsvenska kommuner och är öppet för alla arbetsplatser, såväl privata som offentliga.

Kontakta gärna

Trafiksamordnare Magnus Bengtsson
0300-83 47 20
magnus.bengtsson@kungsbacka.se