Sommarlovskort - fria resor med kollektivtrafik för unga

Sommaren 2018 får du som går ur årskurserna 6-9 i grundskolan eller år 1 och 2 i gymnasiet fria resor med kollektivtrafiken.

Det fria sommarlovskortet var mycket uppskattat bland de elever som tog del av det sommaren 2017. Och i år får elever kortet igen. Sommarlovskorten kommer att delas ut via skolorna och kommer att gälla 1 juni till och med 31 augusti.

Du som går ur årskurs 6, 7, 8, 9 i grundskolan, första eller andra årskurs på gymnasiet och är folkbokförd i Kungsbacka kommun får ett sommarlovskort. Korten delas ut av din skola. Om du går på en skola utanför kommunen hämtar du ut ditt kort i vårt kundcenter Kungsbacka direkt i stadshusets entré senast 28 juni 2018.

Informationsbrev från Västtrafik

Uppskattat bland eleverna

En stor del av de elever som fick ta del av sommarlovskortet för 2017 har varit mycket nöjda med kortet och i stort sett alla vill gärna ha det igen. Det visar den utvärdering som gjorts av kommunen.

Statligt beslut

Sommarlovskorten är ett statligt beslut om att skapa förutsättningar för att erbjuda skolungdomar fria resor i kollektivtrafiken under sommarlovet.

Frågor och svar

 • Vem får kortet?

  +

  Du som går ur årskurs 6, 7, 8, 9, första eller andra året på gymnasiet och är folkbokförd i Kungsbacka kommun får kortet.

 • Var och när gäller kortet?

  +

  Kortet gäller Regionen runt på Västtrafiks linjer i hela Västra Götaland och i Kungsbacka kommun. Du kan även resa Kungsbacka-Varberg med buss 615 eller 777. Kortet gäller dygnet runt från och med 1 juni till och med 31 augusti.

 • Kan jag åka på Öresundståget med mitt sommarlovskort?

  +

  För att åka på Öresundståget måste du ha tagit ut en kortinspektion/remsa som visar kortets giltlighet. Remsan kan du få av Västtrafiksombud (exempelvis Pressbyrån) eller av tågvärd på Västtågen (pendeltåg). Kom ihåg att ta ut remsa så du inte får böter!

  Med sommarlovskortet och remsa kan du åka Öresundståg mellan Göteborg och Åsa.

 • Hur får jag sommarlovskortet?

  +

  Du kommer att få kortet via din skola. Skolan kommer att informera dig om hur och när du får kortet.

  Går du på en skola utanför kommunen eller på en gymnasial friskola hämtar du ut ditt kort i stadshusets entré senast 28 juni 2018. Du ska kunna legetimera dig och är du under 15 år ska en anhörig vuxen kunna legetimera sig. 

 • När får jag mitt kort?

  +

  Korten delas ut av respektive skola och du kommer bli meddelad av din skola när det är dags. Korten från Västtrafik har kommit och har nu delats ut till samtliga skolor.

 • Hur aktiverar jag sommarlovskortet?

  +

  Kortet är aktiverat när du får kortet. Men du behöver registrera kortnumret på Mina sidor hos Västtrafik. Då kan du få ett nytt kort om du skulle tappa bort det. Om du är under 15 år ska måslman registrera ditt kort.

 • Jag går i skolan i en annan kommun, kan jag få sommarlovskortet?

  +

  Hämta ut ditt kort senast 28 juni 2018. 

  Kortet hämtar du ut i receptionen i stadshuset. Du behöver visa legitimation när du hämtar ut kortet. Är du under 15 år behöver du ha med en vårdnadshavare eller annan vuxen som kan legitimera sig för att få ut kortet. Receptionen har öppet 8-18 måndagar, 8-17 tisdag-torsdag och 8-15 fredagar.

  För att få sommarlovskortet ska du vara folkbokförd i Kungsbacka kommun och går ur årskurs 6, 7, 8, 9, första eller andra året på gymnasiet.

 • Hur får jag mitt kort om jag inte går på en skola i Kungsbacka kommun?

  +

  Korten har kommit och finns att hämta från och med 30 maj 2018. 

  Kortet hämtar du ut i receptionen i stadshuset. Du behöver visa legitimation när du hämtar ut kortet. Är du under 15 år behöver du ha med en vårdnadshavare eller annan vuxen som legitimera sig för att få ut kortet.

  För att få sommarlovskortet ska du vara folkbokförd i Kungsbacka kommun och går ur årskurs 6, 7, 8, 9, första eller andra året på gymnasiet.

 • Vad gäller för mig som går gymnasiet på en friskola?

  +

  Korten har kommit och finns att hämta från och med 30 maj 2018. 

  Kortet hämtar du ut i receptionen i stadshuset. Du behöver visa legitimation när du hämtar ut kortet. Är du under 15 år behöver du ha med en vårdnadshavare eller annan vuxen som kan legitimera sig för att få ut kortet. Receptionen har öppet 8-18 måndagar, 8-17 tisdag-torsdag och 8-15 fredagar. Hämta ut ditt kort senast 28 juni. 

  För att få sommarlovskortet ska du vara folkbokförd i Kungsbacka kommun och går ur årskurs 6, 7, 8, 9, första eller andra året på gymnasiet.

 • Jag har flyttat till Kungsbacka kommun under sommaren, kan jag få kort?

  +

  Är du bolkbokförd i Kungsbacka före den 1 juni får du sommarlovskortet. Om du har blivit folkbokförd i Kungsbacka efter det datumet får du sommarlovskort av den kommun du tillhörde då.

 • Jag har redan köpt ett kort, kan jag få pengar tillbaka?

  +

  Kontakta Västtrafik snarast för information om ersättning.

 • Jag åker med färdtjänst, vad gäller för mig?

  +

  Vi inkluderar samtliga ungdomar i sommarlovskortet oavsett hur du reser idag. Utöver kortet kommer du som har beslut om färdtjänst även att få fria resor med färdtjänst.

  Du kan ansöka om ersättning för resor med färdtjänst löpande under sommaren. När det gäller riksfärdtjänst kommer du att få ansöka om ersättning efter sommarens resor. 

 • Vad händer om jag tappar bort mitt kort?

  +

  Kortet är en värdehandling och ska förvaras därefter. Om du har registrerat ditt kort via Mina sidor hos Västtrafik får ut ett ersättningskort. Kom ihåg att registrera ditt kort redan från början.

 • Är kortet personligt?

  +

  Ja kortet är personligt. Skriv ditt namn på baksidan av kortet.