Musik i skolan

Här kan ni läsa om vad vi gör i ämnet musik på Iseråsskolan.

På musiklektionerna får eleverna arbeta med många olika saker. I vanliga fall är sången en stor del av lektionsinnehållet, men just nu sjunger vi nästan inte alls på grund av Covid-19. Vi får jobba med musiklyssning och andra teoretiska uppgifter. Det är dags för årets upplaga av Melodifestivalen, och det är ett tacksamt tema att uppmärksamma i alla åldrar på skolan.

I år 1 har vi sjungit några vintersånger, och sånger om årets månader. Vi har arbetat med rytm och matchat ihop en sång med en bild som passar bra till sången. Snart kommer vi att starta upp ett arbete om olika instrument, hur de ser ut och hur de låter.

I år 2 har vi också arbetat med rytm och spelat maraccasägg med ”Deteggtive Anderson” på YouTube. Vi har lyssnat på olika musikexempel från ”Djurens karneval” av Camille Saint-Saëns. ”Lejon”, ”Fiskar” och ”Svan” var elevernas favoriter.

År 3 har instrumentkunskap som tema under hela läsåret, och nu är det dags att känna igen olika blåsinstrument. Vi tränar på rytmer på olika sätt. Vi har spelat musikbingo med välkända låtar från år 2020.

År 4 får lyssna på ”She Loves You” och andra kända låtar av The Beatles, och eleverna har även fått lära känna artister som ABBA och Elvis Presley, och deras betydelse i musikhistorien.

Tre svenska trubadurer, Bellman, Taube och Vreeswijk, är temat som gäller just nu för år 5. Vi får höra fakta om personerna, och lyssna på deras mest kända visor.

6:orna har under vårterminens start hunnit med att spela låten ”In the Jungle” i ensemble (eleverna spelar keyboard, gitarr, bas och slagverk), och vi övar på samspel. Eleverna har också fått testa på musikskapande på datorerna, och att skapa en melodi.

Efter sportlovet är det dags att inviga våra nya ukuleles. Det ska bli så roligt!

Karin-Maria Löfdahl, musiklärare i år 1-6