Författarbesök!

Eleverna i årskurs 4 har haft besök av en livs levande författare. Det var barnboksförfattaren Åsa Öhnell som kom och berättade om hur det är att jobba heltid med att skriva böcker. Åsa har bland annat skrivit de populära Klarabelladeckarna och serien om den ovanliga superhjälten Supernova. Vi hoppas och tror att Åsas härliga besök kommer att resultera i fler duktiga banboksförfattare i framtiden!

Åsa Öhnell har alltid gillat att skriva och drömmen om att bli författare har funnits sedan barnsben.

- Jag började läsa när jag var 4 år, berättar Åsa. Det var egentligen redan då som mitt stora läsintresse startade. Jag har alltid läst otroligt mycket och skrivit egna små böcker som jag häftade ihop och delade ut bland vänner och bekanta.

- Jag började min karriär i skolans värld som lärare och därefter har jag arbetat som översättare i många år. För drygt tre år sedan gav jag ut min första bok, Snögubbens hemlighet, och sedan har min författarkarriär tagit full fart.

Många barn i tioårsåldern är väl bekanta med Åsas bokserie om Klara och Bella. Klarabelladeckarna utspelar sig alltid på en ny plats, i Sverige eller utomlands. Hittills har Klara och Bella åkt skidor i Sälen, besökt en droppstensgrotta i Grekland, ridit på en elefant i Thailand och letat efter en försvunnen hund i Laholm, Mellbystrand och Båstad.

Nu ger hon ut en ny serie, om en ganska ovanlig superhjälte, eller kanske antisuperhjälte. Supernova är lång och kraftig och mycket mörk, eftersom hennes mamma kommer från Uganda och hennes pappa från Kållered. Framför allt har hon ett utmärkt självförtroende. Hon har också ett varmt hjärta och sina egna filosofiska tankar om vad som egentligen är ett hjältedåd. Det som från början blir fel, visar sig bli helt rätt i slutändan, både i Supernovas tankar och i verkligheten.  

Åsa har många bollar i luften och skriver på flera böcker parallellt.

- Ibland kan det vara skönt att ta en paus från någon av mina huvudpersoner och fokusera på andra karaktärer i andra böcker, berättar Åsa. Då blir det så mycket roligare när man tar upp bekantskapen igen. Man får nya idéer och det blir en positiv utveckling.

Att vara författare handlar inte enbart att sitta vid datorn och skriva. Det blir många författarbesök och bokmässor runt i landet.

- Det är en jätterolig och viktig del att komma ut och träffa mina läsare, intygar Åsa. Själva skivandet kan vara lite kämpigt ibland, men när en bok är klar och man får möjlighet att få respons direkt från läsarna är det värt allt slit. Jag lever min dröm helt enkelt!