Internationellt besök

I slutet av september fick Särö skola besök av lärare från "all over Europe". Besöket var första delen i Erasmus-projektet, som skolan kommer att ingå i under två år. Gästerna fick möjlighet att studera den svenska skolmodellen och bekanta sig med kultur och natur under trevliga former.

Det rådde en internationell stämning på Särö skola under några dagar i slutet av september. En grupp lärare från bland annat Italien, Slovakien, Kroatien, Portugal, Polen och Spanien var på besök för att träffa kollegor och se hur vi arbetar inom den svenska skolan.

Erasmus-projektet

Anledningen till besöket är att Särö, under två år, ingår idet internationella Erasmus-programmet. Programmet är en del i Europeiska unionens program för utbildning, ungdomar och idrott. Syftet är, bland annat, att skapa kontakter och stärka samarbetet med andra skolor i Europa.

- Det är mycket givande att knyta nya kontakter och träffa kollegor från övriga Europa, berättar läraren Marcus Källman, som tillsamman med läraren Helen Celander ansvarar för projektet på Särö skola. Vi har haft några intensiva dagar med många intressanta samtal och diskussioner.

Samarbete över gränserna

Samtliga lärare har bott på Gottskärs hotell, där de har haft möjlighet att umgås, laga mat tillsammans och njuta av den halländska naturen. 

- Vi har fått mycket positiv feedback av våra gäster, berättar Helen Celander. De har varit imponerade över öppenheten och studieron på Särö skola. Skillnaderna är stora mellan skolorna i Europa och vi fick möjlighet att utbyta nyttiga erfarenheter som vi hoppas ska gynna samarbetet i framtiden.

Besök i Äskhults by

Besöket i Äskhult by med en guidad tur genom det halländska landskapet var mycket uppskattat av besökarna. De var hänförda över det vackra landskapet och det fotograferades flitigt under den drygt fem kilometer långa vandringen. Väl tillbaka i byn blev det picknick i det gröna där italienska läckerheter blandades med spanska snacks och svenska kanelbullar. 

- I oktober åker elever från årskurs 7 och 8 till Aostadalen i Italien, berättar Marcus. Eleverna kommer att bo tillsammans med elever och lärare från andra länder. Under de närmaste två åren ska vi även göra resor till Kroatien, Portugal och Spanien.Våra elever är oerhört förväntansfulla och vi tror och hoppas att de kommer att få erfarenheter och minnen för livet.