Rocka sockorna!

När människor tillåts vara sig själva blir världen både vänligare och vackrare. På Särö skola ser vi våra olikheter som en styrka och det ville vi uppmärksamma lite extra genom att Rocka sockorna på den internationella downsyndromdagen den 21 mars. Elever och personal bar, dagen till ära, udda sockor och alla var välkomna ner till bamba för att tillverka sin egendesignade socka. Det blev ett härlig stund med mycket glädje och ett hav av olika sockor!

Kamratstödjarnapå mellan- och högstadiet hade dekorerat skolan med ballonger och tänkvärda budskap. På förmiddagen var alla elever från förskoleklass till år 9 välkomna ner till bamba för att göra sin egen, personliga socka. Kreativiteten flödade och det sparades inte på glitter och paljetter denna dag.Resultatet blev ett regnbågsfärgat hav av olka sockor som hängdes upp i skolstråket. 

Att uppmärksamma Rocka sockorna är en del av Särö värdegrundsarbete.Vi arbetar kontinuerligt mot alla former av utanförskap och kränkande behandlingar, genom faddergrupper, kamratstödjare och aktioner i små och stora forum. Vårt mål är att alla elever ska känna utvecklas och känna sig trygga när de är i skolan.

Initiativet Rock your socks kommer ursprungligen från USA. 2014 initierade Svenska Downföreningen kampanjen Rocka dina sockar. Året efter kom det stora genombrottet i sociala media med draghjälp av Nathea Anemyr, som har en syster med Downs syndrom. Idag drivs kampanjen av Svenska Downföreningen.

- Olika sockor är en symbol för att olikheter berikar. Ditt människovärde och dina rättigheter sitter inte i hur du ser ut eller vad du kan utan vem du är, menar Veronica Magnusson Hallberg. Inför årets Rocka sockorna lanseras en kampanj med den nyskrivna låten och musikvideon ”Rocka sockorna” framförd av Nathea Anemyr. Samtliga i bandet och inspelningsteamet har Downs syndrom.

Den vanligaste formen av Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21, därav datumet 21/3. Och strumpor som läggs häl mot häl ser ut som kryss, likt kromosomer.

Språket – en rättighet

I år vill Svenska Downföreningen särskilt uppmärksamma rätten till språk och kommunikation som står i FNs funktionsrättskonvention. Stöd och behov kopplat till språk kan se väldigt olika ut bland föreningens medlemmar, men resurserna inom förskola och skola matchar inte alltid behoven. - Många barn med Downs syndrom behöver särskilda stödinsatser för att kunna kommunicera. Här ser vi stora lokala skillnader i vad barnen erbjuds för stöd.

Det vill vi ändra på, säger Veronica Magnusson Hallberg.

Varje år föds omkring 140 barn med Downs syndrom i Sverige, vilket motsvarar ett barn på 650 födslar. Downs syndrom är en diagnos, inte en sjukdom. De flesta personer med Downs syndrom är friska. En person med diagnosen Downs syndrom är först och främst en individ med unika kvaliteter och med samma grundläggande behov som alla andra människor: att bli älskad, att klara av, att få ge, att höra till. P