Yoga för kropp och själ!

Yoga på skoltid är ett effektivt sätt att få elever att komma ner i varv. På Särö skola är yogan ett uppskattat inslag i den allt mer stressade vardagen. Genom att fokusera på andningen och göra stillsamma rörelser får eleverna möjlighet till välbehövlig återhämtning.

Läraren Petra Lind är utbildad barnyogainstruktör och hon ser yogan som ett effektivt och skönt sätt att släppa vardagen för en stund och komma ner i varv.

       - Vardagen för våra barn idag innebär ofta ett fullspäckat schema med skola, läxor och eftermiddagsaktiviteter, menar Petra. För många blir det till slut för mycket och tiden för återhämtning prioriteras inte.

         -Yoga är ett redskap som förebygger stress, har inga prestationskrav och lär oss att fokusera på nuet. Det är fantastiskt att se hur barnen lär sig att slappna av och komma ner i varv redan efter ett par gånger.

På Särö skola har yogan blivit ett naturligt inslag för många av de yngre barnen. Tjugo minuter i veckan lägger de sig på yogamattorna och låter sig föras med på en resa i fantasins värld. Barnen lyssnar på en berättelse som de gör rörelser till. Många av yogapositioner har namn efter djur som ponnyn, grodan, fjärilen, katten och hunden. Övningarna ger fysisk smidighet, koordination, balans, energi och avslappning.

         - Jag ser yogan som ett sätt att förebygga stress och i förlängningen undvika psykisk ohälsa, säger Petra. Eleverna lär känna sin kropp och utvecklar positionerna i sin egen takt.

Det är inte bara eleverna som utövar yoga på Särö skola, även personalen får ett välbehövligt avbrott varje tisdag.

        -  Det är uppskattat av mina kollegor och jag försöker att variera yogaformerna efter behov och önskemål. De flesta tycker att stunden på yogamattan är en härlig kontrast till alla ljud och distraktioner utanför.

Petra vill gärna sprida yogans positiva effekter och inspirera fler kollegor inom skolans värld att utbilda sig till barnyogainstruktör. Det finns flera utbildningar som leder till barnyogaledare.

       -  För mig är yoga ett sätt att leva och utvecklas och yogan skapar balans och glädje i mitt liv, menar Petra.  Effekten av yogan blir ett verktyg som man kan ta med sig från mattan in i vardagen. Det handlar bland annat om andning, medvetenhet, respekt och kärlek till sig själv och andra. Jag älskar känslan av att positioner och andning öppnar upp flödet och väcker både kropp och sinne, avslutar Petra.

-