Yogaäventyr!

En gång i veckan får eleverna på F-3 följa med på ett yogaäventyr. Vi går ner i det ”Blå huset” och där möts de förväntansfulla deltagarna av lugn musik och levande ljus. Femton mattor ligger utlagda, redo för att ta med dem på en resa i yogans förtrollande värld.

Förskoleklassen har yoga på schemat en dag i veckan och på tisdagar har fritidsbarnen chans att få välja att gå på yogaäventyr. Det har varit fullbokat varje vecka.

Vi börjar med att andas djupt och medvetet genom olika andningsövningar.

Sedan börjar vårt äventyr.

Vad är ett yogaäventyr? 

Det innebär att man berättar en saga/äventyr och gör rörelser till. Vi använder oss av samma berättelse rätt så många gånger för att barnen ska bli vana vid rörelserna. Den sagan vi använder nu är en jag-stärkande berättelse som handlar om att vi tillsammans letar efter en skatt. Vi målar en regnbåge, försöker klättra över regnbågen, möter en, ponny och en groda, ror över en sjö, möter en fjäril och till sist en stor ek. Vi frågar alla vi möter om de vet var skatten finns. Det är eken som vet, att skatten finns inuti dig, att du är skatten och att du är perfekt precis som du är. Sedan är det en ledd avslappningsstund då barnen ligger ner på mattan.  Ett äventyr tar ca 20- 30 minuter.

Varför ska barn göra yoga?

Yoga är en metod som ser till att hela barnet mår bra.  Barn är naturligt smidiga och yogans positioner behåller musklernas rörlighet och förbättrar motorik och balans samt ger en bra hållning. Ställningarna ger också en massage på insidan med andetagets hjälp. Man ser att yoga hjälper barn till bättre hälsa, kondition och koncentration.