En julhälsning!

I sagoböckerna är bilden om julen tindrande barnaögon och snälla tomtar som kommer med slädar fyllda av vackert inslagna paket. Snön ligger vit på taken och i varje hus sitter förväntansfulla familjer vid dukade bord och sprakande brasor. Det finns inga ensamma barn, inga hemlösa eller socialt utsatta människor som kämpar för sin överlevnad.

I vår krassa verklighet ser bilden av julen helt annorlunda ut.  I Sverige finns det idag över 30 000 hemlösa barn, vilket är en smått obegriplig siffra för oss som lever vidare i sagornas värld. Men i en värld som har förändrats och blivit allt hårdare, har det vuxit fram ett behov och en önskan om att hjälpas åt. Vi har Greta som visat att varje människa – ung som gammal - kan göra något och att vi är starka tillsammans. Vi har varit tvungna att ta till oss det som händer utanför våra julpyntade fönster och inse att vi behöver hjälpas åt för att kunna skapa en bättre värld.

Glädjande nog blir vi allt fler som känner att vi vill göra en insats genom att lämna juklappar till insamlingar och organisationer eller anmäler oss som frivilliga till Frälsningsarmén eller Röda korset. Företag och myndigheter hoppar över onödiga julklappar och julbord och skänker pengarna till saker som förändrar och gör nytta. Det känns gott i hjärtat att få göra något för någon och kanske blir vi lite bättre medmänniskor på köpet! Samtidigt ska man komma ihåg att utsatta människor behöver hjälp året om.

På Särö skola arbetar vi alltid med att visa medmänsklighet och respekt för varandra. Varje dag ser vi exempel på detta bland eleverna. Vi ser hur de äldre är föredömen för de yngre och hur de respekterar varandras olikheter, vi ser hur de hjälper varandra och hur de delar med sig. Vi ser hur de uppmärksammar när någon är utanför eller inte mår bra, vi ser hur väl de samarbetar och vi ser glädjen i deras ögon när de är en del av gemenskapen.

Alla goda exempel skapar hopp och tro på att framtiden är ljus. Vi är stolta och tacksamma över att få vara en del av dessa barns och ungdomars utveckling. Tillsammans med er föräldrar har vi ett tydligt gemensamt mål som innebär att ständigt skapa nya och ännu bättre förutsättningar för era barn och våra elever.

Ett stort och varmt tack till er föräldrar och vårdnadshavare som bidrar till att göra Särö skola till den välfungerande verksamhet som den är. Samarbetet med er är en viktig del som vi aldrig hade klarat oss utan.

Tack till Särö föräldraförening för att ni engagerar er i frågor som utvecklar och stärker våra barn och ungdomar. Ni är grymma!

Nu är det dags att ta en välförtjänt vila och hitta tid till det som känns viktigt här och nu. Få vara med dem man älskar, få tid att läsa den där boken, se den där filmen eller bara få fånga ögonblicket och se vad som händer. Oavsett vad ni väljer, hur ni firar eller med vem önskar vi er alla en fridfull tid och ett gott slut på 2019!

Den 7 januari träffas vi igen för nya möten, nya kunskaper och nya utmaningar!

 

Varma hälsningar!

Ledning och personal, Särö skola