Rocka sockorna!

Den 21 mars var det Internationella Downs syndromdagen och det uppmärksammade vi på Särö skola. Både elever och pedagoger bar udda sockor och kamratstödjarna dekorerade elevcaféet med sockor och skyltar. Vi såg på film och hade viktiga diskussioner om hur vi kan uppmuntra varandras olikheter i klasserna. På slaget 13 samlades eleverna på mellanstadiet i gångstråket och körde triangeldansen till tonerna av Rocka sockorlåten. Vårt värdegrundsarbete genomsyras av vikten att visa respekt för varandras olikheter. Alla människor är lika värdefulla och har samma rättigheter, oavsett om man har ett funktionshinder eller inte.

Initiativet kommer från början från USA. I Sverige har vi rockat sockor i flera år, men absolut mest uppmärksamhet fick dagen 2015 - allt tack vare en 10-åring från Vimmerby.

Då leddes nämligen uppropet av Nathea Anemyr vars storasyster Noelle har Downs syndrom. Hennes Facebookpost fick ett enormt gensvar och efter det har succén fortsatt. Nathea belönades senare med ett hederspris från Svenska Downföreningen med följande motivering:

”Med sitt personliga engagemang sprider hon budskapet om allas lika värde och att olika är bra. Vårt samhälle behöver fler som Nathea”.

Nathea har fortsatt sitt engagemang. 2017 spelade hon in en låt med tillhörande musikvideo som du kan se ovan och driver dessutom Instagramkontot rockeverysockdär hon delar med sig av bilder från sitt och systerns liv.

Nyligen avslöjade Nathea att hon blir författare. Planen är att en barnbok, baserad på systrarna, ska släppas till nästa vår.

Så här rockar du dina sockor

Här följer en onödigt komplicerad bruksanvisning till hur du också rockar sockorna:

 1. Plocka fram ett par strumpor ur garderoben. Gärna med något lattjo mönster.

 2. Leta fram ett par till.

 3. Välj en av varje och dra på fötterna.

 4. Dela en bild på ditt omaka par på sociala medier under hashtag #rockasockorna