Kungsbacka kommuns logotyp föreställande Sankta Gertrud

Kungsbacka kommuns logotyp

Vapnet och namnet Kungsbacka

Vapnet med helgonet Sankta Gertrud är grunden i Kungsbacka kommuns logotyp. Under eller vid sidan om vapnet ligger namnet Kungsbacka.

Bakgrunden i vapnet är blå. Sankta Gertrud är i silver. Bägaren och staven är i guld. Guld och silver ersätts med gult och vitt vid tryck och på skärm.

Kungsbacka kommuns logotyp har tecknats på olika sätt genom åren, men har alltid byggt på kommunvapnet. Under 2018 uppdaterades teckningen av vapnet i Kungsbackas logotyp. Detta för att få en logotyp som fungerar bättre i olika storlekar och på olika plattformar, både digitala och analoga. Även den uppdaterade logotypen följer stadsvapnets blasonering och heraldikens riktlinjer och regler.

Med blasonering avser man den formulering som beskriver ett vapen. I Kungsbackas fall lyder den: I blått fält en Sankta Gertrudfigur av silver, hållande i höger hand en stav och i vänster en kalk, båda av guld.

Heraldik är läran om den typ av märken som kallas vapen. På Riksarkivets webbplats finns information om statens och kommunernas symboler och vapen.

Vem var Sankta Gertrud

Kungsbacka kommuns logotype i eps-format

Används för tryck. Du sparar ner filen genom att högerklicka på länken och välja Spara mål som

Kungsbacka logotyp 4-färg

Kungsbacka logotyp 4-färg, liggande

Kungsbacka logotyp vit

Kungsbacka logotyp vit, liggande

Kungsbacka logotyp svart

Kungsbacka logotyp svart, liggande

Kungsbacka kommuns logotype i png-format

Används för webb och montering i Word eller Powerpoint. Du sparar ner filen genom att högerklicka på länken och välja Spara mål som.

Kungsbacka logotyp 4-färg

Kungsbacka logotyp 4-färg, liggande

Kungsbacka logotyp vit

Kungsbacka logotyp vit, liggande

Kungsbacka logotyp svart

Kungsbacka logotyp svart, liggande

Var noga med logotypens utseende

Ändra inte logotypens bredd- och höjdförhållanden om du vill förstora eller förminska den.

Logotypen använd på ett felaktigt sätt

 

Så får du använda kommunens vapen

Kommunen äger sitt vapen, men det får fritt användas för att symbolisera kommunens geografiska område.

Om du skulle vilja använda vapnet vid ett evenemang, på vykort eller souvenirer, bildekaler eller som privat dekoration går det bra och det krävs inget tillstånd.

Om företag eller föreningar vill använda kommunens vapen som en del av sin logotyp, ska ni be om tillstånd hos kommunens kommunikationsspecialist. Ni kan dock inte få ensamrätt till vapnet.

Kommunens logotyp, det vill säga vapnet med texten Kungsbacka under eller vid sidan om, får endast användas av kommunens förvaltningar samt av kommunala bolag och stiftelser.

Kontakta gärna