Händer som hackar fänkål. Foto Ciprian Gorga

Information för timvikarier på Måltider

Här hittar du som är timvikarie på Måltider, på förvaltningen för Service, praktisk information inför din arbetsdag.

Som timanställd kan du bli bokad allt från några timmar under en dag upp till några veckor i taget. Att arbeta som timvikarie innebär att du behöver känna till en hel del praktiska rutiner och krav, för att du ska kunna utföra ditt arbete. Nedan har vi listat information som är till din hjälp.  

Klicka på aktuell rubrik för mer information

  • Uppdragsbeskrivning kök

    +

    Tillagningskök

    Information på plats om vad tjänsten innebär, till exempel kring disk och sallad. 

    Kyld mat

    • Metoden Cook Chill innebär att måltidens huvudkomponent tillagas i ett centralkök, vartefter det snabbt kyls ned till en temperatur mellan 0-3 grader. Denna temperatur ska hållas under hela transporten tills måltiden har nått mottagningsköket (förskolan). 
    • Om maten ska ätas varm måste den upphettas till 70 grader. Temperaturen på maten får aldrig understiga 63 grader vid serveringstillfället. 
    • Mat som inte äts upp måste kastas. 
    • På mottagningsköket (förskolan) slutbereds maten. När det är gryta, kommer det sås som skall värmas från tillagningsköket och huvudråvaror som ska värmas och läggas i, till exempel kyckling eller korv. All mat som ska läggas görs på plats, till exempel köttbullar, korv och blodpudding. 
    • Specialkost kommer i egna byttor som är markerade med vilken allergi.
    • Alla tillbehör så som pasta, ris, potatis, grönsaker tillagas på plats.
    • Tillagningsanvisningar och innehållsförteckning finns på enheten. 
    • Vi serverar även frukost och mellanmål, information finns i metodpärm.

    Varm mat

    Varm mat innebär att maten tillagas på ett traditionellt sätt i tillagningsköket, och sedan skickas ut till förskolan. På mottagningsköket (förskolan) får du varm, färdig mat, specialkost kommer i egna byttor som är markerade med vilken allergi. Alla tillbehör så som pasta, ris, potatis, grönsaker tillagas på plats.

    Tillagningsanvisningar och innehållsförteckning finns på enheten. Vi serverar även frukost och mellanmål, information finns i metodpärm.

    Kombitjänst

    Innebär att maten tillagas på ett traditionellt sätt i tillagningsköket, och sedan skickas ut till förskolan. På mottagningsköket (förskolan) får du varm eller kyld mat, specialkosten kommer i egna byttor som är markerade med vilken allergi.
    Alla tillbehör så som pasta, ris, potatis, grönsaker tillagas på plats.

    Tillagningsanvisningar och innehållsförteckning finns på enheten.
    Vi serverar även frukost & mellanmål, information finns i metodpärm.

    Förutom ovan så innebär uppdraget även städning i alla förskolans lokaler.
    Separata beskrivningar finns i metodpärm.

  • Hygien

    +

    Personlig hygien på arbetsplatsen

    • All personal som arbetar i våra kök ska iaktta god personlig hygien och renlighet.
    • Ringar och örhängen eller andra löstagbara utsmyckningar får inte bäras under hantering av oförpackade livsmedel.
    • Piercing ovanför halsen är inte acceptabelt.
    • Händer och underarmar ska vara fria från smycken och armbandsur med mera, för att möjliggöra god handhygien.
    • Naglarna ska vara kortklippta och nagellack, nagelförstärkare eller lösnaglar är inte tillåtet.
    • Smaka aldrig av maten med fingrarna! Använd en ny smaksked vid varje tillfälle.

     

    Tvätta händer och armar ofta och alltid:

     

    • innan du börjar arbeta
    • vid byte av arbetsuppgifter eller arbetsmoment
    • efter rast eller uppehåll i arbetet
    • efter toalettbesök
    • om du nyst, snutit dig eller hostat
    • efter handskakning, och efter att ha vidrört mun, näsa eller hår!
    • efter att rökt, snusat, ätit eller druckit
    • efter du använt dator, mobiltelefon eller liknande elektronisk utrustning.
    • innan och efter du hanterar råa livsmedel, färdiglagade eller ätfärdiga produkter
    • efter att du hanterat inkomna levererade varor och livsmedel
    • efter att du hanterat sopor eller matrester, smutsig disk
    • innan portionering och servering av färdiglagade eller ätfärdiga produkter
    • efter rengjort arbetsplatsen, ytor och utrustning
    • efter användning av rengöringsmedel eller kemiska medel

    Skyddande åtgärder för god hygien

    • All personal som arbetar i våra kök ska bära lämpliga rena och, när det är nödvändigt, skyddande kläder. Se vår policy för klädsel – Måltiders regler för klädsel
    • Använd rätt skyddskläder och hårskydd, undantaget vid städning av förskola, och se till att dessa är rena! Långt hår ska vara uppsatt under hårskydd.
    • Ombyte till rena arbetskläder och skor sker alltid på arbetsplatsen.
    • Omklädningsutrymmen ska vara rena och hållas i god ordning.
    • Flytande tvål och engångshanddukar ska finnas vid samtliga handtvättställ.
    • Om handskar användes ska dessa bytas mellan arbetsuppgifter, efter pauser samt efter att ha vidrört mun, näsa eller hår!
    • Rökning är inte tillåten i livsmedelslokalen!
    • Privata mobiler får endast hanteras på raster.
    • Hygien vid eventuell smittorisk.

    Hygien vid eventuell smittorisk

    • Personal som har eller kan misstänkas ha smitta eller sjukdom som kan spridas till livsmedel ska omedelbart uppsöka läkare.
    • Vid konstaterad eller misstanke av sjukdomar med symptom som kräkning, diarré, magproblem eller hud- eller halsinfektioner ska omedelbar kontakt tas med ansvarig chef eller ledning – för att undvika risk för smittospridning. Gäller även om personal har varit sjuka i samband med eller vid en utlandsvistelse.
    • Skydda sår och sprickor på händerna med vattentäta förband, blåa plåster!

    Hygien efter utlandsvistelse

    • Om du varit utomlands och är besvärsfri i magen, återgå till arbetet som vanligt.

    Rutin för faeces prov, avföringsprov
    Om du har besvär med magont, diarré, kräkning på eller i anslutning till utlandsresan ska du:

    1. Inte gå till jobbet.
    2. Kontakta närmsta chef för att få remiss, provrör och kuvert för faecesprov.
    3. Lämna faecesprov.
    4. Vid akuta problem ska du söka vård hos din vårdcentral.
    5. Återgå till jobbet vid svar om godkänt faecesprov.

    Hygien vid kombitjänst

    Hygien vid byte av arbetsmoment

    • Var extra noga med hygienen mellan byte av arbetsmoment (städ/kök)
    • Vid speciell smittorisk, till exempel gällande barn som kräks på avdelningen, är vi inte skyldiga att torka upp.
  • Klädsel

    +

    Personer anställda inom måltidsverksamheten i Kungsbacka kommun ska bära den arbetsklädsel eller skyddsklädsel som har tagits fram av arbetsgivaren. Även namnskylt ska bäras.

    • Det ska vara enhetligt på respektive arbetsplats.
    • Kläder beställs via upphandlad leverantör.
    • Serveringspersonal på skola, förskola och äldreomsorg ska bära svart byxa och svart topp med krage, alternativt svart kockrock.. Det ska vara enhetligt på respektive arbetsplats.
    • Kombipersonal på förskola bär svart byxa och svart top med krage, överdragsförkläde.
    • Kock bär svart kockbyxa och svart kockrock med knappar, eventuellt kocksnibb.
    • Viss valfrihet finns, då varje enhet bestämmer typ av förkläde, diskförkläde/plastförkläde, huvudbonad - enskilt val av modell, färg på kockrocksknappar.
    • Huvudbonad – kockmössa alternativt keps, rund mössa, hårsnibb eller schalett.
    • Jackor – för användning inne, så kallad frysjacka skall vara svart, jacka för användning ute så kallad reflexjacka.
    • Långärmade och tjockare tröja ska vara svart.
    • Namnskylt i silver med svart text och Kungsbacka kommuns logotyp.
    • Arbetsskor beställs via upphandlad leverantör.

    Riktlinjer för klädsel i kök

    • Skyddskläder, inklusive huvudbonad som håller håret samlat, ska användas av all personal som hanterar oförpackade livsmedel och disk.
    • Skyddskläder skall förvaras avskilda från privata kläder.
    • Skyddsklädsel skall alltid vara rena.
    • Att alltid bära huvudbonad eller hårskydd, undantaget vid städning av förskola.
    • För att undvika arbetsskada så som bränn-, frät- och skärskada bör strumpor alltid användas.
    • Ombyte till rena arbetskläder och skor sker alltid på arbetsplatsen.
    • Arbetskläderna och skor ska förvaras skilt från personliga kläder.
    • Arbetskläderna och skor får endast användas på arbetsplatsen.
    • Arbetskläderna tvättas separat.

    För besökare och tillfälligt behöriga

    • Denna kategori kan till exempel vara personal inom måltidsorganisationen som normalt inte har någon funktion eller uppgift i köket, förskolepersonal som hjälper till i köket, reparatörer av lokal eller utrustning, besökare i allmänhet med flera.
    • Alla besökare och tillfälligt behöriga som ska vistas i vår köksmiljö måste bära skyddskläder i form av skyddsrock/ köksklädsel, skyddsmössa och skyddsplast utanpå skor. Det är varje köks skyldighet att förse sina besökare med denna skyddsklädsel.

     

  • Specialkost

    +

    Specialkost, tillagning, förvaring och servering 

    • Särskild arbetsyta och särskilda redskap
    • Märkta livsmedel, märkta redskap, märkning av portioner
    • Tillaga maten till de mest känsliga först
    • Om osäker - kontakta tillagningskök
    • Övervaka servering av specialkost

    Specialkost - grundregler

    • Ifrågasätt om du tycker att något ser konstigt ut, ring i så fall tillagningsköket
    • Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite!
    • Servera aldrig mat om du är osäker på innehållet!

    Allergi och överkänslighet

    En del människor utvecklar överkänslighet mot mat som de flesta av oss tål att äta. Det kan antingen bero på en allergi eller på en icke-allergisk reaktion. Vid allergiska reaktioner mot mat är immunförsvaret inblandat. Vid icke-allergiska reaktioner (överkänslighet) mot mat är immunförsvaret inte inblandat. 

    Överkänslighet - till exempel laktosintolerans som beror på att kroppen saknar ett enzym. Vissa små barn kan bli röda runt munnen av exempelvis citrusfrukter.

    Matallergier - särskilt allergi mot mjölkprotein och ägg, är vanligast i barnaåren.
    Många barn växer ifrån sin allergi mot mjölk eller ägg. Allergier mot nötter, jordnötter och fisk är ofta bestående.

    Gluten

    Sjukdomen celiaki, glutenintolerans, beror på att immunförsvaret reagerar mot gluten som främst finns i vete, råg och korn. Gluten orsakar en skada på slemhinnan i tarmen. Skadan gör att man inte kan tillgodogöra sig maten på normalt sätt. I Sverige har ungefär 1 av 100 glutenintolerans. Glutenintolerans kräver livslång diet utan gluten.

    Laktos

    Laktos ger mjölken dess söta smak och finns i all mjölk. För att människan ska kunna tillgodogöra sig mjölksockret via upptag i tarmen måste det först sönderdelas med hjälp av ett enzym, laktas. Hos vissa personer kan detta enzym saknas helt eller finnas i för låg halt. Dessa personer blir då intoleranta mot laktos.

    Laktosintolerans yttrar sig som "buller" i magen, gasbildning, koliksmärtor och diarré. I Sverige är 4 -10 procent laktosintoleranta.

    Hårdost är generellt fri från laktos. I några fall har hårdost med kortare lagringstid än 3-4 veckor innehållit små mängder laktos. Mesost och messmör, mjölkchoklad och glass innehåller mycket laktos och måste uteslutas.

    Mjölkproteinallergi

    Vid allergi mot mjölk reagerar man på proteinerna till skillnad mot vid laktosintolerans. Mjölkproteinallergi är ett allvarligt tillstånd, där även små mängder mjölkprotein kan var tillräckligt för att en svår allergisk reaktion ska utlösas. Det kan finnas i färdiglagade rätter, majonnäs, choklad, bageriprodukter samt potatismos, frukt och dessert (pulver).

    Fiskallergi

    Fisk ger hos den allergiske ofta nässelutslag, eksem och illamående. Svåra astmaanfall kan utlösas vid inandning av fiskångor då fisk kokas. Fiskallergi uppträder i regel under tidig barnaålder. 

    Skaldjursallergi

    Skaldjursallergi ger liknande symtom som fiskallergi. Allergi mot skaldjur uppträder huvudsakligen i vuxen ålder. Produkter att beakta: fonder, kaviar/rom, färdiglagade rätter. 

    Äggallergi

    Vid allergi mot ägg reagerar man vanligen på äggvitans proteiner. Typiska symtom vid äggallergi är hudreaktioner som eksem, men även andra symtom som kräkningar, ont i magen och diarré förekommer, liksom astma. Det har även förekommit anafylaktiska reaktioner med dödlig utgång. 

    Sojaallergi

    Baljväxter, som jordnötter och soja - liksom lupin, ärtor, bönor, kikärter och linser - är vanliga orsaker till allergiska reaktioner. Allergin uppträder oftast redan hos barn och tenderar att bestå genom hela livet.

    Sojaprotein används i många olika livsmedel, som köttbullar, korv, leverpastej, soppor, bröd, choklad och konfektyrer. Sojabönor används för tillverkning av glass och dryck. Sojalecitin, E 322, används som emulgeringsmedel.

    Produkter att beakta: Yoghurt, bakade produkter, nudlar, ris, frusna livsmedel.

    Veteallergi - spannmålsallergi

    Kost vid veteallergi ska ej förväxlas med glutenfri kost. Personer med veteallergi kan äta HAVRE, RÅG, KORN om den är fri från vete. Vid allergi mot vete förekommer speciella allergiantikroppar mot vete i blodet.

    Diabetes

    Det finns några grundläggande saker att tänka på för att uppnå ett jämnare blodsocker:

    • Ät mindre portioner och ofta. Se till att äta frukost, lunch och middag samt mellanmål på fasta tider.
    • Undvik socker och minska på intaget av snabba kolhydrater som finns i exempelvis juice, vitt bröd, cornflakes, potatis, pasta och ris.
    • Satsa på en kost som innehåller mycket frukt och grönsaker, baljväxter (ärtor och bönor), spannmål med fullkorn, fågel, fisk och nötter.

    Kolhydraterna bryts ner till enkla sockerarter och därefter tas de upp i blodet och höjer därmed blodsockret. Så om man äter mindre socker och motionerar varje dag får du ett jämnare blodsocker och en bättre insulinkänslighet. 

    Histaminallergi

    Histamin är en så kallad biogen amin som kan ge matförgiftningssymtom. En del personer kan vara särskilt känsliga för histamin och andra biogena aminer.

    Biogena aminer finns naturligt i kroppen, där de har olika funktioner. Vid en allergisk reaktion släpps den biogena aminen histamin ut från celler i immunförsvaret. Histamin är alltså ett av de ämnen som bidrar till allergiska symtom.

    Biogena aminer kan bildas i mat om det finns hög halt av vissa aminosyror och om maten förvaras på ett sätt som gynnar tillväxten av vissa bakterier, till exempel där det är varmt. När maten går över +5 grader ökar histamintillväxten. Vid +20 grader blir det snabbt väldigt mycket histamin. När maten tillagas uppstår en ökning av histamin. Det är därför viktigt att maten inte står på varmhållning utan serveras direkt efter tillagning eller uppvärmning.

    Skölj gärna kött, fisk, fågel med kallt vatten före tillagning då det tar bort ytligt histamin.

    Läs noga instruktionerna på förskolan.

    Önskekost och konsistensanpassad 

    Barn vars medicinering påverkar aptitförmågan och försvårar ett tillräckligt näringsintag kan behöva få någon slags önskekost. Det gäller också barn med neuropsykologiska sjukdomar som ADHD & Asbergers. Dessa fodrar en form av önskekost. Tänk på att det alltid måste finnas ett giltigt medicinskt skäl till varför en sådan kost ska serveras.

    Etniska eller religiösa skäl

    Då matgästen har en religiös tro som förhindrar att de äter till exempel fläskkött, blodmat och inälvsmat, kan vi exempelvis servera en kost utan fläskkött.Vi erbjuder inte halalkost eller kosher mat. Det vegetariska alternativet vi tillhandahåller inkluderar också mjölk- och äggprodukter.

  • Städ

    +

    Entré och hall

    Dagligen

    • Fläcka av glaspartier, beröringspunkter, diskbänk i grovingång
    • Tömma papperskorgar
    • Fylla på med skoskydd
    • Torrmoppa golv, fläcka av punktvis vid behov
    • Dammsuga entrématta

    1 gång per vecka

    • Dammtorka fria ytor, exempelvis på fredagar

    1 gång per månad

    • Rengör torkskåp när de är tömda - kommuniceras med personalen
    • Rengör skoställ när de är tömda - kommuniceras med personalen
    • Damma åtkomliga lister
    • Damma ventilationsdon utvändigt – upp till 2,5 meter i höjd 

    Städmaterial

    • I-vax (till golv fyra gånger per vecka)
    • Storfix (till golv en gång per vecka + fläcka av inredning)
    • Microfiberduk blå eller grön
    • Moppar och moppstativ
    • Dammvippa
    • Vita avfallspåsar
    • Sprayflaska med vatten
    • Skoskydd
    • Dammsugare

    Personalrum och pausrum

    Dagligen

    • Torka av bord och fria ytor
    • Fläcka av väggar, beröringspunkter
    • Tömma papperskorgar
    • Torrmoppa golv, fläcka av punktvis vid behov

    1 gång per vecka

    • Dammtorka fria ytor på inredning, exempelvis på fredagar

    1 gång per månad

    • Borsta av klädda möbler
    • Damma åtkomliga lister
    • Dammsuga matta
    • Damma ventilationsdon utvändigt – upp till 2,5 meter i höjd

    Städmaterial

    • I-vax (till golv fyra gånger per vecka)
    • Storfix (till golv en gång per vecka + fläcka av inredning)
    • Microfiberduk, blå eller grön
    • Moppar och moppstativ
    • Dammvippa
    • Vita avfallspåsar
    • Sprayflaska med vatten

    Förråd, tvättstuga och städförråd

    Dagligen

    • Dammtorka fria ytor på inredning
    • Fläcka av beröringspunkter
    • Tvätta moppar och dukar
    • Tömma papperskorg

    1 gång per vecka

    • Fuktmoppa golv, på exempelvis fredagar
    • Töm och rengör luddlåda/renslucka/utslagsvask, på exempelvis fredagar

    Städmaterial

    • I-vax (till golv fyra gånger per vecka)
    • Storfix (till golv en gång per vecka + fläcka av inredning)
    • Microfiberduk blå eller grön
    • Moppar och moppstativ
    • Dammvippa
    • Vita avfallspåsar
    • Sprayflaska med vatten

    Lekrum, allrum, hobbyrum, sagorum och kontor

    Dagligen

    • Fläcka av fria ytor på diskbänk, beröringspunkter
    • Tillsyn/dammsugning av samlingsmatta, lekmatta
    • Tömma papperskorgar (även i köket på avdelningarna)
    • Torrmoppa golv, Fläcka av punktvis vid behov

    1 gång per vecka

    • Dammtorka fria ytor på inredning, exempelvis på fredagar

    1 gång per månad

    • Borsta av klädda möbler
    • Damma åtkomliga lister, annat kommuniceras
    • Damma ventilationsdon utvändigt – upp till 2,5 meter i höjd

    Städmaterial

    • I-vax (till golv fyra gånger per vecka)
    • Storfix (till golv en gång per vecka + fläcka av inredning)
    • Microfiberduk blå eller grön
    • Moppar och moppstativ
    • Mattdammsugare (Kärcher)
    • Dammvippa
    • Vita avfallspåsar
    • Sprayflaska med vatten

    Toaletter, tvättrum och omklädningsrum

    Dagligen

    • Rengöra toaletter
    • Rengöra handfat
    • Torka av speglar (vatten + duk), beröringspunkter
    • Fläcka av fria ytor vid skötbordet (exkl. dyna)
    • Tömma papperskorgar och sanitetspåsar
    • Fylla på förbrukningsmaterial (papper, tvål), (toalettborste vid behov)
    • Fuktmoppa golv (liten separat mopp)

    1 gång per vecka

    • Damma åtkomliga lister och rör, exempelvis på fredagar
    • Torka av lampor, element, exempelvis på fredagar

    1 gång per månad

    • Damma ventilationsdon utvändigt – upp till 2,5 meter i höjd

    Städmaterial

    • Storfix - toaletter, handfat fyra gånger per vecka, golv fem gånger per vecka
    • Tanet Sanet Zitrotan 1g/v i toaletter, handfat
    • Microfiberduk, röd eller rosa
    • Moppar och moppstativ - litet
    • Vita avfallspåsar - ej till blöjhink
    • Sanitetspåsar
    • Torkpapper, toalettpapper, tvål
    • Dammvippa
    • Sprayflaska med vatten

    Hygienutrymmen grundregler

    • Använd alltid handskar, helst engångshandskar
    • Städmaterial (moppar och dukar) som används vid rengöring av hygienutrymmen ska inte användas i andra lokaler
    • Dukar som används vid rengöring av toalettstol får aldrig användas på andra ytor inom hygienutrymmen
    • Arbeta från rent till smutsigt

    Tips och trix

    • Separera smutsiga moppar och dukar på städvagnen, tvätta dem separat. 60 grader, torka i torktumlare.
    • Mikrofiberdukar och moppar är uppbyggda så att de tar bort det mesta utan kem, därför behövs inte kemikalier när man torkar av inventarier, beröringspunkter mm.
    • Där kem behövs, spraya på mopparna och dukarna, ej direkt på det som skall rengöras.
    • Dosera enligt anvisningar i sprayflaskorna.
    • Sprayflaskorna är uppmärkta med vilket medel, användningsområde, frekvens.
    • Se kem pärm för säkerhetsdatabladen, och innehåll.
    • Röda och rosa dukar till sanitetsområden.
    • Blåa och gröna dukar till alla områden förutom sanitetsområden.
    • Lägg upp arbetstiden så det passar verksamheten och går ihop med måltiderna.
    • Tänk på att inte störa verksamheten när man städar. Till exempel inte dammsuga entré när barnen blir lämnade, inte städa matsalen när barnen äter med mera.
    • Rätt saker på städvagnen, material och verktyg.
    • Se till att det finns tillräckligt med material (papper, tvål, städmaterial med mera).
    • Planera ditt arbete så att du får omväxling mellan olika arbetsmoment.
    • Undvik tunga lyft – särskild lyft med en hand.
    • Lyft med benen och bär nära kroppen.
    • Vrid inte kroppen samtidigt som du lyfter.
    • Arbeta inte med armarna över axelhöjd – använd hjälpmedel.
    • Ställ in alla redskap efter din kroppslängd, till exempel moppstativ i brösthöjd.
    • Ta mikropauser.

    Kemikalieanvändning

    • Blanda aldrig kemikalier med varandra.
    • Först vatten- sedan kemikalier. 
    • Dosera enligt anvisning.
    • Läs på uppmärkta sprayflaskor med innehåll, användningsområde och frekvens.
    • Läs texten på etiketten och varningstexten.
    • Lämna aldrig kemikalier i lokaler - utan avsedda områden.
    • Följ skyddsföreskrifter.
    • Tänk på att småbarnen tar åt sig mycket mer så kallade gifter än sin kroppsvikt. Det kan leda till allergier eller astma till sterilitet i vuxen ålder. Ju mindre ni använder desto bättre för allt och alla.

    Dosering - Kem per år på förskola

    0,5 flaska mikrobiologiskt luktelimineringsmedel (Biofix):

    • 1 liter ger 100 sprayflaskor, vid rätt dosering.
    • Används vid dålig lukt, är ett långverkande medel.

    1 flaska golvunderhållsmedel (I-vax):

    • 1 liter ger 200 sprayflaskor, vid rätt dosering.
    • I-vax Används 4 ggr/veckan enbart på linoleumgolv som är vaxbehandlade.

    1 flaska golvunderhållsmedel/allrent (Storfix):

    • 1 liter ger 800 sprayflaskor, vid rätt dosering.
    • Storfix kan användas vid varje städtillfälle på polishbehandlade linoleumgolv (kan även användas på andra golv, dock ej trä).

    0,5 flaska surt sanitetsmedel (Sanet Zitrotan F):

    • 1 liter ger 1000 sprayflaskor, vid rätt dosering.
    • Används 1ggr/veckan.
    • 1-2 flaskor Ytdesinfektion används enbart vid smittider.

    Storstäd och övrigt

    Ingår en gång årligen i alla objekt. Detta planeras in och utförs av ordinarie personal (inte golvvård) som innehar en kombitjänst. Detta utförs exempelvis på studiedagar och stängningsdagar.

    • Damma eller torka av fria åtkomliga väggytor, inredning och inventarier
    • Damma fram och baksida på element
    • Damma lister bakom framdragna inventarier
    • Putsa glas i mellanvägg
    • Torka av dörr och karm
    • Dammsuga klädda möbler
    • Utdragspall tas bort och hål utrymmet rengörs
    • Spisar dras ut och rengörs bakom
    • Golvvård beställs av enhetschef, och utförs av annan aktör
    • Fläckar som inte går bort tillhör storstädning, alternativt fastighetsunderhåll
    • Beröringspunkter omfattar; strömbrytare, dörrhandtag, runt dörrkarmar, spolknapp, tvål och pappersdispensrar
    • Fria ytor menas ytor som går att städa utan att röra eller flytta på material som exempelvis ligger på skrivbord
    • Vid utbrott av smitta desinficeras toaletter samt beröringspunkter av måltidspersonalen. Förskolepersonalen tar hand om det mest ”akuta” om det skulle ske på en avdelning, och måltidspersonalen desinficerar.
    • Förbrukningsmaterial till toaletter och tvättställ ingår, samt insatspåsar till papperskorgar (ej till blöjorna). Skoskydd köps in till förskolor av måltidspersonal.
    • Disktrasor, hushållspapper, diskmedel, våtservetter, handdesinfektion, skötbordsunderlägg, påsar till blöjhinkar köps in av förskolan.