Stiftelsen Tjolöholm

Tjolöholms gods ägs sedan 1987 av Stiftelsen Tjolöholm med Kungsbacka kommun som stiftelsens huvudman. Stiftelsens uppdrag är att förvalta och utveckla egendomen till ett västsvenskt turistmål med utgångspunkt i områdets värdefulla natur- och kulturvärden.

I stadgarna står det att: ” §1. (…) Stiftelsen Tjolöholm, har till ändamål att äga och förvalta Tjolöholms egendom i Kungsbacka kommun och där utveckla för Västsverige värdefulla verksamheter inom kulturområdet och för turismen och friluftslivet.”

Kommunens största turistmål

Tjolöholm är ett av kommunens största turistmål. Slottet ritades i Tudor-stil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Den vidsträckta slottsträdgården vetter mot havet och godset har milslånga promenadstigar bland ekskogar och längs strandängar. Slottsträdgården, slottsparken och den naturskyddade halvön är tillgänglig för besökare under hela året. Godset består även av en slottskyrka i skotsk stil och en idyllisk allmogeby.

Idag är Allmogebyn och slottets grindstuga ett kultur- historiskt upplevelsehotell med möjlighet att bo på godset för en natt, långweekend eller en vecka. Den nationalromantiska Storstugan från 1904 erbjuder mat och kaffeservering. Här serveras hemlagad mat baserad på halländska råvaror från lokala producenter.

1991 blev Tjolöholm byggnadsminnesförklarat och är idag Hallands mest omfattande byggnadsminne. Som turistattraktion lockar Tjolöholm fler än 250 000 människor varje år.

Styrelsen för Stiftelsen Tjolöholm har 7 ledamöter och 7 ersättare.

Ordförande: Lisa Andersson (M) 
Vice ordförande: Eva Borg (S) 

Alla politiker i styrelsen för stiftelsen Tjolöholm

Kontakta gärna