Lyssna på barn

Kommunen arbetar med ett projekt där barn gör egna filmer om artiklar tagna ur barnkonventionen.

Väljer artiklar själva
Barnen har blivit introducerade för samtliga av barnkonventionens artiklar som skildrar olika händelser om barns rättigheter. Indelade i olika grupper fick barnen sedan välja ut de artiklar som de tycker är de allra viktigaste och göra en film om dessa.

Filmerna kommer sedan användas som studiesyfte i skolorna och lära eleverna vad barnkonventionen innebär. Syftet med projektet är att filmerna och dess budskap ska spridas i hela Sverige.

Barn ska bli lyssnade på
I en av filmerna har barnen, som är i tioårsåldern, valt ut en artikel som handlar om barnets rätt till åsiktsfrihet och inflytande. De valde ett scenario som handlar om barn som en dag blev av med sin lekplats. 
- Hur kan man göra så utan att prata med barnen först, säger Selma nio år.

Barnen som valde artikeln har själva blivit drabbade av samma sak. 
- En dag när vi var på väg till lekplatsen var den borttagen och det känns ganska tråkigt. De som tog bort den hade kunnat prata med oss först så vi hade kunnat vara med och påverka. Helst hade vi velat att de kunde ha gjort lekplatsen större med fler roliga saker, säger Alice nio år.

Enligt barnkonventionen ska vuxna bland annat lyssna på barn och höra vad de tycker om beslut som drabbar dem. 
- Jag jobbar med att barn och vuxna ska veta vad barnkonventionen innebär. Filmerna är även ett budskap till oss vuxna, vi måste lära oss att lyssna på barnen, säger demokratiutvecklare Åsa Ekman.

Delaktiga från början till slut
Barnen är involverade i projektet från början till slut. De planerar manus, gör storyboard, några filmar medan andra medverkar framför kameran och slutligen redigering av filmerna. 
- Jag tycker det har varit bra att  filma, det har varit kul att vara med på film och att sedan få visa upp den för andra, säger Alice.

Den 24 maj är det premiärvisning för filmerna. Barnen har även varit delaktiga och själva gett förslag på vilka de vill bjuda in.
- Min mamma och pappa, moster och kusin ja hela min familj. Men även politikerna för då kan vi berätta att vi vill att de lyssnar på oss, säger Selma.