Röster om Kungsbacka

Vi vill veta hur din bild av Kungsbacka ser ut. Nu och i framtiden. Här delar några Kungsbackaprofiler med sig av sina bilder och tankar av #mittkba idag, men också hur de vill att Kungsbacka ska vara och se ut år 2030.

”Jag önskar en grönskade kommun även i framtiden”
Therese Törnell, hästägare Kastanjegården

Hästsport är för mig ingen hobby, det är en livsstil och ett andhål som får mig och min familj att må bra. Jag har hållit på med hästar sedan jag var liten och det är något som jag vill fortsätta att hålla på med så länge det bara är möjligt. När det kommer till just hästsport och föreningslivet är Kungsbacka en fantastisk kommun, det är en hästkommun och många duktiga ryttare kommer härifrån. Kommunen har anlagt helt fantastiska ridvägar som jag önskar att de fanns fler av. Jag hade gärna sett fler ridvägar. Det känns tryggt och säkert för oss som rider.

Inom sporten finns det också en öppen, hjärtlig och familjär känsla som jag upplever som positiv och givande för alla oss som håller på med den. På Kastanjegården finns både mina egna fyra hästar och flera inackorderade som hyr stallplats och tar del av hagar, paddock och omgivningar. De nätverk som jag är med i är otroligt värdefulla. Vi hjälps åt och delar mycket med varandra. 

Många undrar hur jag hinner med att driva min hästgård och vara så aktiv med hästar, men detta är min hobby och livsstil som berikar mitt liv enormt. Det ger mig så otroligt mycket tillbaka.

För framtiden önskar jag också en grönare kommun, ett grönare Kungsbacka. Jag jobbar i Göteborg och varje dag när jag svänger av motorvägen mot Onsala och gården där jag bor med min familj är det en frihet att se havet och den gröna omgivningen. Jag tror att vi behöver kombinera bebyggelse med grönområden, så att alla har möjlighet att ta del av vår vackra natur även i framtiden.

"Med goda relationer skapar vi hållbarhet"
Magnus och Ania Munay, Gaia Life

Hållbarhet är ett ord som väcker reflektion och eftertanke. Vad betyder hållbarhet för dig och hur kan du vara en del i att skapa ett hållbart samhälle? För oss började allt som en dröm och en längtan att leva nära jorden och i samklang med naturens växlingar. Drömmen visade oss vägen till en mindre gård i Fjärås. Det blev början till en spännande resa att skapa en kursgård, en plats där vi kunde leva och bo och samtidigt hålla våra utbildningar.

För oss är goda relationer nyckeln till att skapa ett hållbart, framtida Kungsbacka. Varje individs förmågor och potential kan lyftas upp så att vi kan ta tillvara på den drivkraft och kreativitet som många har med sig till jobb, på fritiden och i hemmet. För att uppnå visionen om ett hållbart samhälle behöver vi alla hjälpas åt och uppmuntra varandra att ta de steg som behövs för att kunna göra skillnad. 

Camilla Sten, HamraGård

"Framtidens mat finns redan i Åsa"
Camilla Sten, HamraGård

Från balkongodlingen i en lägenhet i Göteborg längtade jag tillbaka till familjegården och lantlivet i Åsa. Det gjorde att jag tog steget att ta över familjegården HamraGård tillsammans med min bror. Vår målsättning att ta fram framtidens mat – idag.

Fler människor vill veta att den mat de har på sitt bord är framtagen på ett reko sätt med hänsyn till miljö, djur och natur. Vi på gården har ställt om till ekologiskt jordbruk och har en vision om ett samhälle där vi lever nära jorden och inte konsumerar över våra tillgångar. Det är något vi brinner för och vill att andra ska få uppleva.

Byggföretag hör ibland av sig och vill köpa marken för att bygga bostäder här. Men vi tror att ett välmående, framtida Kungsbacka behöver en attraktiv landsbygd med bördig jord så att vi kan fortsätta närproducera och leva hållbart. Det är något som kommunen också kan bidra till genom att inte exploatera jordbruksmark för bebyggelse. Det kräver planering och långsiktighet.

"Kungsbacka är en vacker stad med liv och rörelse"
Cecilia Urbanke och Johanna Selldén, restaurang Berit & Elvy

Regnbågsflaggan vajar dagligen utanför Berit & Elvy. Ägarna Cecilia Urbanke och Johanna Selldén har på två år gjort den gröna restaurangen känd som en välkomnande oas - och Kungsbackas enda uttalade HBTQ-hak.

– Regnbågsflaggan står för öppenhet och välkomnande. Man blir glad av den, både av färgerna och vad den står för. Vi tycker att det är självklart att vara öppen för mångfald. Det är hedrande att förknippas med det, det visar att vi har nått ut med vad vi står för och hoppas att fler vill ta efter. Här i Kungsbacka vill vi driva ett ställe som vi själva vill gå till, ett ställe där man inte blir placerad i ett fack utan kan vara den man är.

Men den främsta anledningen till att vi startade, är vår passion för ekologisk mat. Vi älskar naturliga råvaror - gärna närproducerade - och att kombinera smaker och färger. Vår mat är till för alla oavsett om man har någon av de vanligaste födoämnesallergierna, är vegan, vegetarian, rawfoodentusiast eller gillar husmanskost.

När vi skulle öppna i januari 2015 var det en del människor som sa att "det kommer inte att gå, affärer och restauranger har ingen framtid i centrum". Vi tycker tvärtom, Kungsbacka är en grön och vacker stad med liv och rörelse. Många kunder tar med sig mat och sätter sig i parken. I framtiden hoppas vi på större integration mellan Kungsmässan och staden. Det är viktigt att gynna mindre butiker och restauranger.

"Innerstaden är framtiden i mitt Kungsbacka”
Christine Friberg, stylist

– Jag tycker att Kungsbacka är en behaglig stad att leva i. Som född och uppvuxen här uppskattar jag särskilt närheten till naturen, havet och till Göteborg. Ibland kan jag dock sakna möjligheterna, utbudet och pulsen som finns i en större stad.

I dag samarbetar jag i mitt yrke med svenska moderådet i Stockholm, och där har mode en mer central och framträdande roll jämfört med här. I framtiden hade jag velat bidra till att mode får ta en större plats. Som modestylist och fotograf hade jag gärna velat se en plats för möten, mode och konst.

För mig finns den platsen i innerstaden, som jag tycker ofta glöms bort idag. Framtidens innerstad är för mig en pulserande och livfull plats med mysiga caféer, boutiquer och vintagebutiker, gärna med fokus på svenska varumärken.

Eller tänk om man skulle kunna ha ett klädotek där de som vill kan lämna och byta klädesplagg med varandra? Det tror jag verkligen på, det skulle vara ett roligt och lite annorlunda sätt att handla på, samtidigt som det hade varit bra ur hållbarhetsperspektiv.

Innerstaden är framtiden i mitt Kungsbacka. Här vill jag strosa runt i vintagebutiker, njuta av en kopp kaffe och bara vara för en stund.

"Den perfekta platsen fanns bakom en soptipp"
Victor Falk, fotograf och medgrundare JRNL

– Mycket handlar om att komma ut. Ut i naturen, ut där man ser saker. I en bokskog bakom en skräpig återvinningsstation hittade vi den perfekta platsen att fota och ha picknick på. Den hade jag aldrig hittat om det inte vore för att drönaren hade kraschat här när vi var ute och flygfotade.

Jag och min kompisar Jonas och Fredrick driver plattformen JRNL som samlar vackra bilder. Bilder som har platsen i fokus, inte människan.

Det finns så många platser i Kungsbacka som är unika. Som Fjärås bräcka där man ser både sjö och hav. Jag är mycket ute på öarna, jag älskar verkligen att vara ute på havet. Och Nidingen, det är verkligen helt otroligt. En plats som är supersurrealistisk med färgerna – naturens pasteller mot den råa betongen på fyren. Tiden har stått stilla där. Det är en märklig men häftig plats som tyvärr inte så många fler än fågelskådarna vet om.

Vi har haft många gäster från andra länder som blir imponerade av den natur vi har i Kungsbacka. Karga klippor möte hav och öppna jordbrukslandskap, det är jättehäftigt tycker de.

Men vi skulle kunna utnyttja det vi har mer! Tänk - möbler som integreras i naturen och får patina med åren. Eller bastur som byggs på små öar och kan bokas digitalt. Då blir fler snygga bilder fotograferade och fler unga kommer ut i naturen.

Kontakta gärna