Feriearbete

Varje sommar har gymnasieungdomar i årskurs 1 möjlighet att söka ett feriearbete i någon av Kungsbacka kommuns verksamheter.

Ett feriearbete pågår under tre veckor under tre olika perioder under sommaren. Förutom lön får ungdomarna inblick i arbetslivet, arbetslivserfarenhet och möjlighet till referenser.

För att kunna ansöka om ett feriearbete måste du vara inskriven i gymnasieskolan och gå i årskurs 1, kunna arbeta självständigt 6 timmar per dag och vara folkbokförd i Kungsbacka kommun.

Sista ansökningsdag för i år har gått ut och besked har nyligen skickats ut till de som ansökt.

Förändrade förutsättningar

Osäkerheten kring hur årets feriejobb skulle påverkas av den pågående pandemin har varit stor. Platser inom främst vård och omsorg och barnomsorg kan vi i år inte erbjuda. I stället har vi utökat platserna på övriga förvaltningar eftersom vi ser många vinster med att ungdomar får komma ut i arbetslivet.

Det är ungefär 200 ungdomar som i år kommer att feriearbeta i Kungsbacka kommun. De kommer att arbeta med allt ifrån fastighetsskötsel till mer administrativa arbetsuppgifter.

I år har vi också blivit tvungna att tänka i nya banor och nyttja alla de digitala möjligheter som finns. Det kommer naturligtvis se olika ut beroende på var man får sin plats. Oavsett kommer man få en bra introduktion och tillgång till handledning under hela sin anställning, 

Har du frågor kan du kontakta:
Ulrika Ingerstam
ulrika.ingerstam@kungsbacka.se

Frågor och svar

 • Vad händer med mig som fått återbud på min plats på grund av pandemin?

  +

  Du som fått ett meddelande om att den plats du sökt inte längre är aktuell har fått det eftersom platsen påverkas av de riktlinjer som finns för att minska risken för smittspridning av covid-19.

  Vi har jobbat hårt för att utöka platserna inom andra verksamheter istället eftersom vi ser många vinster med att ungdomar får komma ut i arbetslivet. Därför har du eller kommer att få ett erbjudande om en annan plats i en annan verksamhet.

  Vi kan tyvärr inte garantera att du får samma period som du fått besked om tidigare och vi har inte möjlighet att göra fler ändringar. Vår målsättning har varit att alla som fått erbjudande om och tackat ja till en plats ska få ett meningsfullt feriearbete även denna sommar då mycket är annorlunda.

 • Om jag inte är nöjd med min plats kan jag byta då?

  +

  Nej tyvärr. Vi har inte möjlighet att erbjuda dig en annan plats eller att byta med någon. Är det då att du inte vill ha din plats måte du tacka NEJ. Då kommer platsen istället att erbjudas till någon annan.

 • Vad får jag i lön?

  +

  Lönen är: 76 kr/tim för dig som är under 18 år.

  Lönen är: 93 kr/tim för dig som är över 18 år.

 • Kan jag vara ledig?

  +

  Nej, du måste kunna arbeta hela perioden. Kolla med skolan när terminen slutar/startar innan du ansöker, så att du inte går i skolan under den period du väljer.

 • Hur gör jag om jag blir sjuk?

  +

  Är du sjuk så sjukanmäler du dig till den kontakperson som du fått på den arbetsplats där du ska arbeta.

  I år är det extra viktigt att du stannar hemma om du känner dig minsta sjuk och att du följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.