Ledarskap tema på traineeprogrammets första läger

Som ett nytt sätt att möta kommande behov av behörig personal till våra skolor har Kungsbacka kommun ett traineeupplägg som studenter på sitt sista år på lärarhögskolan kan söka.


Läsåret 2017-2018 deltar tio studenter i traineeprogrammet. Under ett år får de extra utbildningsinsatser kopplade till ett framtida arbete i någon av våra enheter. Utbildningen består av tio träffar samt två övernattningar som kallas läger. Hela utbildningen genomförs på studenternas fritid.

När det första lägret genomfördes var temat ledarskap. Under två dagar varvades teoripass med diskussioner och praktiska övningar. Innehållet fokuserade på delar relevanta till yrket och eget agerande såväl tillsammans med barn, elever och vårdnadshavare som med kollegor.

Gruppen dök ner i diskussioner som bland annat handlade om att bemöta barnen och eleverna och hur uppnå det som planerats? Hur underlättas samarbete med kollegor och hur hanterar man det oväntade? Isabelle Haglund och Linnea Perkman är två av deltagarna och reflekterar över temat:

- Vi får inte tillräckligt om ledarskap och konflikthantering på universitetet men här diskuterar vi sånt som vi kommer behöva hantera när vi kommer ut i verksamheten, det här är viktiga frågor, säger Isabelle.

- Traineeutbildningen tvingar oss att reflektera och tänka kring hur vi själva är och gör i olika situationer, och vilka andra strategier som finns, konstaterar Linnéa.

Både Isabelle och Linnéa är klara med sin utbildning på universitet i januari och kommer då direkt att börja sina anställningar i Kungsbacka. Det innebär att de kommer att göra andra halvan av traineeutbildningen parallellt med sin första termin i yrket:

- Det känns jättekul att snart börja jobba på riktigt. Men också lite skrämmande, så det är nog en skräckblandad förtjusning.

- Bra att traineeutbildningen löper över våren för då kan vi ta med oss frågeställningar från jobbet och lyfta på träffarna.

Traineesatsningen görs i samarbete med Lin Education. Klicka här för att läsa mer.

Kontakta gärna

Jonaz Björk, utvecklingsledare
jonaz.bjork@kungsbacka.se