Anmälan
Större sjukhus med mer än 200 vårdplatser samt anläggningar där man steriliserar sjukvårdsartiklar med etylenoxid ska anmälas till förvaltningen för Miljö & Hälsoskydd. Det finns en blankett för detta och anmälan ska lämnas in senast sex veckor innan ni påbörjar er verksamhet.
Anmäl miljöfarlig verksamhet
Även om det inte finns krav på att tandläkarmottagningar måste anmäla sig till förvaltningen för Miljö & Hälsoskydd innan start rekommenderar vi ändå att du tar kontakt med oss i förväg. Vi ställer bland annat krav på amalgamavskiljare. Om du ska sanera eller demontera avloppsstammar i en tandvårdsklinik ska du anmäla det till Miljö & Hälsoskydd. Du kan använda blanketten Sanering av tandvårdsklinik, som du hittar här.
Vid högtrycksspolning måste du samla upp allt spolvatten och hantera det som farligt avfall.
Avgift
När du anmäler din verksamhet till förvaltningen för Miljö & Hälsoskydd tar vi ut en anmälningsavgift. Detta gäller bara om det finns krav på anmälan, alltså inte för exempelvis tandläkare.
Förvaltningen för Miljö & Hälsoskydd bedriver miljötillsyn på sjukhus och tandläkarmottagningar och vi tar vi ut en tillsynsavgift för detta arbete. I de flesta fall rör det sig om en fast årlig tillsynsavgift. Hur stor anmälningsavgiften och tillsynsavgiften är beror på vilken typ av verksamhet det rör sig om och på omfattningen av verksamheten. Storleken på avgiften framgår av förvaltningens taxa för miljötillsyn.
Avgifter
Egenkontroll
Den som bedriver en verksamhet måste kontrollera att verksamheten följer lagstiftningen och inte skadar miljön eller människors hälsa. Detta kallas för egenkontroll och kan exempelvis handla om att det finns rutiner så att det inte sker några utsläpp av giftiga kemiska ämnen i avloppsvattnet eller att oljeavskiljaren töms regelbundet. För tillstånds- och anmälningspliktiga verksamheter finns särskilda bestämmelser om egenkontroll, bland annat att den ska vara skriftlig. Bestämmelserna finns i förordning (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll.
En viktig del av egenkontrollen för till exempel tandläkarkliniker är att kontrollera att det inte finns för mycket kvicksilver i det vatten som har passerat amalgamavskiljaren.
Farligt avfall
Farligt avfall är avfall som är särskilt farligt för miljön och omfattar exempelvis färg- och kemikalierester, kemikalieburkar som inte är ursköljda, lysrör, vissa typer av elektronikskrot och spillolja. Vill du själv transportera det farliga avfall som uppkommer i din verksamhet krävs en anmälan till länsstyrelsen. Rör det sig om mer än 100 kg farligt avfall per år krävs tillstånd för transporten istället.
Farligt avfall hos Länsstyrelsen