Försäljning av folköl och tobak

För att sälja folköl krävs inget tillstånd. Däremot behöver du lämna in en anmälan om försäljning till kommunen. För försäljning av tobak krävs från och med den 1 juli 2019 tillstånd för försäljning.

Så anmäler du försäljning av folköl

Innan du börjar sälja folköl behöver du anmäla det till kommunen. Du fyller i och skickar in din anmälan till oss via e-tjänsten för folkölsförsäljning eller skickar in blanketten. 

Väljer du att använda blanketten ska du skicka den till postadressen:

Förvaltningen för Bygg & Miljö
Kungsbacka kommun
434 81 Kungsbacka

Så söker du tillstånd att sälja tobak

I och med den nya tobakslagen som träder i kraft den 1 juli 2019 ställs nya krav på dig som säljer tobak. Det är kommunens ansvar att säkerställa att kraven den nya lagen innebär uppfylls. Därför behöver du från och med 1 juli söka tillstånd hos kommunen för att få sälja tobaksvaror. Det gäller även om du tidigare anmält till oss att du säljer tobak. 

För att ansöka om ditt tillstånd fyller du i och skickar in blanketten till Kungsbacka kommun. Instruktioner och adressen du ska skicka blanketten till hittar du i dokumentet Anvisningar till ansökan om tobaksförsäljningstillstånd (hittas längst ner på sidan). Blanketten kommer inom kort.

När du söker ditt tillstånd betalar du en ansökningsavgift på 6 156 kr. För avgiften för tillsynen som kommunen utför se Avgifter för tillstånd och tillsyn.

Nedan finner du svar på några vanliga frågor om tillstånd för tobaksförsäljning

 

 • Jag har anmält och säljer tobak sedan innan 1 juli, hur lång tid har jag på mig att söka mitt tillstånd?

  +

  Om du redan är försäljare före den nya lagen träder i kraft den 1 juli, har du fram till den 1 november 2019 på dig att ansöka om tillstånd att få fortsätta sälja tobak. 

 • Jag vill börja sälja tobak, hur lång tid tar det innan jag får tillstånd?

  +

  Du som vill bli ny försäljare av tobak efter 1 juli 2019 ansöka om tillstånd för att få påbörja din försäljning.

  Utredningstiden för ditt tillstånd tar cirka 3–4 månader. 

 • Vad gäller för försäljning av e-cigaretter?

  +

  Ansökan om tillstånd att få sälja tobak gäller inte E-cigaretter, där räcker det att du anmäler till kommunen att du säljer denna produkt. 

  För att anmäla skickar du in blanketten för e-cigaretter som finns här på sidan. 

 • Behöver jag söka tillstånd?

  +

  Krav på tillstånd för tobaksförsäljning gäller för alla. Både för dig som säljer till konsument, oavsett om det är en fysisk butik eller via internet, och för dig som säljer tobak till butiker.