Bo och leva i Kungsbacka

Kungsbacka är en naturskön och dynamisk tillväxtkommun. Här präglar de gamla trähusen stadskärnan och bjuder på pittoresk och charmig atmosfär med caféer, restauranger och butiker. Kungsbackaån slingrar sig genom staden och mynnar ut i Kungsbackafjorden. Längs ån trängs uteserveringarna och på andra sidan fjorden ligger Tjolöholms slott - alldeles vid havet.

I Kungsbacka får den som bor tillgång till hav och natur men också tillgänglighet till storstaden. Många uppskattar just möjligheten att bo med naturen på en armlängds avstånd, samtidigt som kommunen bjuder på ett varierat utbud när det gäller fritidsaktiviteter och kulturliv. I vår kommun samsas stora företag med golfproffs, OS-seglare och kända artister.

Visste du förresten att hallänningarna lever längst i Sverige? Kanske beror det på att många av oss gärna njuter av sköna havsbad under hela säsongen. Att vinterbada är bara en av alla utomhusaktiviteter naturen i Kungsbacka bjuder på. Med flera naturreservat, cykel- och vandringsleder är det lätt att ta sig ut i naturen, året om. 

Härligt för barnfamiljen

I Kungsbacka har barnfamiljerna allt de behöver. På biblioteken ordnas sångstunder och sagoläsning, på torget hålls familjedagar på sommaren och destinationerna Äskhults by, Stättared, Naturum och Tjolöholms slott bjuder på roliga aktiviteter för stora och små- året runt. Har du till exempel provat att leta svamp med en svampexpert, tillverka egna fågelholkar, eller klä ut dig i 1800-tals kläder på ett slott vid havet?

-Vi tycker om atmosfären i Kungsbacka, det är en trevlig stad. Utbudet passar oss så bra där vi är i livet just nu. Vi gillar skogslekplatsen och att vi har så nära till andra barnfamiljer. Mycket är gjort för familjer här, det märks. Vi jobbar båda två i Sisjön och kör bil dit, det funkar jättebra, säger Victor Nordh och Emma Simonsson.

I Kungsbacka finns sporter för alla intressen: Från brottning och taekwondo till ridning, gymnastik och, förstås- fotboll. Varje år spelas flera av Gothia cups matcher i Kungsbacka, ett evenemang som lockar besökare från hela världen. Här spelas också handboll på hög nivå. HK Aranäs spelar i elitserien och varje år anordnas Aranäs Open här. Inom kommunen finns dessutom hela 13 golfbanor, flera av dem håller riktigt hög nivå! Och på tal om hög nivå: Golfrestaurangen Lyxells på Vallda Golf & Countryclub är ett riktigt guldkorn för både golfspelare och hungriga besökare.

Shoppa som ett proffs

Kungsmässan är flerfaldigt belönat som Sveriges trivsammaste köpcenter. 2019-2020 byggs köpcentret ut och kommer snart att ha plats för ännu fler butiker och restauranger. Även Hede Fashion Outlet har byggts ut, och här hittar du välkända varumärken till fyndpriser- ett populärt utflyktsmål både bland invånare och långväga besökare! Innerstaden med sina äldre hus och små mysiga kullerstensgator bjuder på pittoresk och mysig atmosfär med torgmarknad första helgfria torsdagen varje månad. Här finns också flera bra restauranger och caféer, något som gör staden levande såväl dagtid som på kvällarna.

- Kungsbacka är lagom stort, och det är så skönt att slippa åka in till Göteborg! I dag är vi på Kungsmässan och shoppar. Ingen av oss bor i kommunen, men vi åker hit för att det finns större utbud av affärer här. Att det är en mellanstor stad känns mysigare än storstaden- det är lätt att parkera och här finns ju det mesta, sägere Alexandra Wigell och Helena Fransson.

Mysiga butiker på landet

Känner du för at ta dig en sväng utanför centrum finns riktiga smultronställen när de gäller ekologiskt och närproducerat. Ost, kött, bröd och blommor är bara några av de produkter som tillverkas utan mellanhänder och med mysiga gårdsbutiker för besökare. Titta gärna in på www.visitkungsbacka.se för mer info.

 

- Vår målsättning att ta fram framtidens mat – idag. Vi på gården har ställt om till ekologiskt jordbruk och har en vision om ett samhälle där vi lever nära jorden och inte konsumerar över våra tillgångar. säger Camilla Sten på Hamra gård.

Närhet till Göteborg

Väljer man att pendla till arbete utanför Kungsbacka kan lätt utnyttja kommunikationerna med både Öresundståg, bussar och pendeltåg in till Göteborg. Även söderut mot Varberg finns smidiga kommunikationer med tåg. Från Kungsbacka pendlar många till Göteborg, Mölndal och Varberg men också till Stockholm. Att många kan tänka sig at pendla en bit för att få bo i Kungsbacka gör att vi drar slutsatsen att det är trevligt att bo i här - helt enkelt!

- Jag jobbar här i kommunen men bor i Göteborg. Det funkar bra att pendla, men drömmen är att flytta hit. Det skulle vara skönt att slippa storstaden och kunna ge mina barn en annan uppväxt. Jag har hört att skolorna är mycket bättre här och för mig är det jätteviktigt att barnen får chans till bättre betyg, säger Claudio Agavriloaie.

Erkänt bra skolor

I Kungsbacka är skolorna kända för att hålla hög nivå. En blandning av kommunala och privata skolor gör att både elever och föräldrar kan välja det alternativ som passar bäst. När det gäller skolresultat ligger Kungsbacka högt i nationella jämförelser och eleverna har höga meritvärden. Vi har och en hög andel behöriga till gymnasiet. Ett starkt fokus inom skolan ligger på att skapa en miljö där alla barn och elever trivs och lär. Förskolan i Kungsbacka är nationellt känd när det gäller utvecklingsarbetet för att skapa små barngrupper.

Hösten 2021 öppnar nya Internationella Engelska Skolan, en grundskola med elever från förskoleklass upp till åk 9. Det öppnar upp för en större valfrihet när det gäller skolor i kommunen, den nya skolan beräknas ta emot mellan 600-900 elever. Vi har även en internationell förskola, Happy kids.