Borrpoolens affärsidé en riktig win-win

- Jag har alltid velat driva eget. Ända sedan barnsben har ja haft svårt att sitta still, jag hade alltid en massa järn i elden, skrattar Christoffer Nordin, VD för Borrpoolen.

Christoffer driver tillsammans med sin partner Erik Blomqvist Borrpoolen, årets gasellföretag 2018. Det som började med ett eget altanbygge har utvecklat sig till en verksamhet med borriggar för stålpålar med en omsättning på 95 milj kr .

- Vår metod att grundlägga med stålpålar i berg hjälper kunderna hålla pressade tidsscheman samtidigt som den har liten miljöpåverkan, säger Christoffer.

Köpte en grävmaskin

När Christoffer stod där själv för flera år sedan, med dränering av nyinköpta huset och ett stort behov av grävmaskin, slutade det med att han helt sonika köpte en. Det var helt enkelt billigare att köpa en grävmaskin istället för att hyra den, med målet att sedan sälja tillbaka den. Efterfrågan och ryktet om Christoffers grävmaskin spred sig och plötsligt hade han massa jobb utan att ha ett företag. Det började klia i entreprenörsfingrarna och ganska snabbt var Borrpoolen registrerat.

- Vår första borrigg köpte vi upp spontant när vi var i Tyskland. Det var ett väldigt stort schabrak, och när vi kom hem började vi genast hyra ut den, berättar Christoffer.

Antingen jobbar vi ihop eller så konkurrerar vi

Christoffers och Eriks metod går ut på att stabilisera marken för tunga byggnader och infrastrukturprojekt med borr- och stålpålning. Företaget har fem egna borriggar men också ett nätverk, en borrpool, av underleverantörer, med tillgång till närmare 25 borriggar.

- När allt fler började köpa sådana här borriggar insåg vi att behövde jobba mer som ett nätverk. Jag ringde upp dem och sa: Antingen så konkurrerar vi eller så samarbetar vi, säger Christoffer.

Att jobba tillsammans blir en win-win för både parter: Borrpoolen ser till att riggarna hyrs ut, men tjänar samtidigt på det själva. Kunderna är stora bygg- och entreprenadföretag som exempelvis NCC, PEAB och SKANSKA.

- Vi avslutade precis Hisingsbron och innan dess blev Petter Stordalens hotell i Mölndal, K21, klart. Det är en kittlande känsla att veta att våra borriggar har varit med och skapat så stora projekt, säger Christoffer.