Dermanord växer i Frillesås

I de södra delarna av Kungsbacka kommun, på en stor tomt i Frillesås, driver Maria Åkerberg och hennes man ett välkänt och prisvinnande hudvårdsföretag. Att satsa på djupverkande hudvård tillverkad av naturliga ingredienser var en självklarhet för Maria.

Då, för 25 år sedan var Dermanord bland de första i landet att ta fram ansiktscremer, schampoo och behandlingar som var snälla mot både hud och miljö.

- Jag var fruktansvärt trött på alla cremer som inte gjorde något gott för huden alls. De var proppade med kemikalier och som konsument hade man inget annat val, berättar Maria Åkerberg, VD och grundare på Dermanord.

Sedan starten 1995 har Dermanord vuxit och har nu 26 anställda och en omsättning på 92 milj. Varumärket Maria Åkerberg säljs av hudterapeuter och utvalda butiker i hela Sverige. Ekologisk hudvård har kommit för att stanna och idag har konsumenterna en helt annan medvetenhet kring produkterna de köper.

- Intresset för ekologisk hudvård har ju verkligen ökat, idag vill man veta att det man har i ansiktet och på kroppen verkligen gör gott- både för en själv och för naturen, säger Maria.

Dermanord vann 2017 pris som Årets företagare i Kungsbacka kommun, ett pris som motiverades med " Genom forskning och innovation i kombination med en omtanke om människa och miljö skapas helt unika produkter av högsta kvalitet."

I Kungsbacka kommun finns en positiv anda kring företagande, upplever Maria Åkerberg:
- Det spelar ingen roll vad det finns för konjunktur är det alltid positivt att driva företag i Kungsbacka, det är en positiv anda. Jag har kontakt med hela Sverige, men det är tydligt att vi på Västkusten "kör på".

- För oss är de viktigt att finnas på ett läge som funkar rent logistiskt. Vårt läge alldeles i närheten av motorvägsavfarten gör att lastbilar lätt kan ta sig hit och härifrån. Även utländska besökare som kommer med flyg har inte så långt att åka för att komma till oss. Flera gånger i veckan upptas våra mötesrum av folk från andra länder som vill komma och se hur vi gör våra produkter eller höra mer om vårt företag, berättar Maria.

Tillgången på mark är också viktigt för Dermanord. Man vill kunna expandera, och det är just vad man gör just nu.
- Vi bygger ut våra lokaler som vi ganska snabbt har vuxit ut. Här ska det finns plats för forskning, produktutveckling och tillverkning. För oss var det en självklarhet att tacka ja till den här marken i Frillesås, där vi nu funnits i 25 år. Här har vi nu plats att växa och det känns jättebra, säger Maria.