Elektronisk handel

E-handel, är kommunens sätt att göra beställningar och ta emot elektroniska fakturor.

E-handel

Kommunen har arbetat med e-handel i över 15 år. Ambitionen är att alla avtalade leverantörer ska finnas publicerade i kommunens avtalskatalog. Leverantören ska ta emot en elektronisk order och kunna skicka elektroniska fakturor.

Kungsbacka – bra på e-handel

Kungsbacka är långt fram i Sverige när det gäller e-handel och e-fakturor.

Varje år delar Visma Commerce ut Hållbarhetspriset till verksamheter som har bidragit till ett mer hållbart samhälle genom att digitalisera och automatisera sina inköpsprocesser, i allt från upphandling till betalning. För sjätte året i rad har vi tagit emot detta pris.

2020 års motivering lyder:

"Kungsbacka kommun tilldelas priset i kategorin Högst andel – match för sitt målmedvetna arbete från en redan hög nivå med att öka matchen mellan fakturor och bakomliggande order eller abonnemang, en förutsättning för en helt automatiserad process präglad av kvalitet och avtalstrohet."

Visma är leverantör av Kungsbackas e-handelsverktyg Proceedo.

Ett aktivt arbete med att automatisera flöden via e-handeln höjer avtalstroheten och sparar både tid, pengar och miljön. 

Hjälper oss att följa avtal

E-handel resulterar i hög avtalstrohet eftersom avtalade leverantörer finns publicerade i e-handelssystemet. Kommunens anställda lotsas fram till rätt leverantör för att beställa rätt vara till rätt pris. Vi får också underlag för statistik över vad som inhandlas i kommunen och vilka inköpsbehov som finns. För leverantörernas del ger e-handelssystemet möjlighet till ett elektroniskt skyltfönster, där varor och tjänster kan visas upp på ett attraktivt sätt med bilder och bra sökord.

Elektronisk rekvisition

Vissa varor och tjänster finns inte i kommunens e-handel. I dessa fall ska en elektronisk rekvisition användas. Beställaren får skriva ut rekvisitionen eller skicka den med e-post som en beställning till leverantör. Även dessa fakturor ska vara elektroniska.

Kort film om e-handel 

Här kan du se en kort film om vad e-handel är.

Kontakta gärna