Tänk på detta när du flyttar in

Här hittar du information om vad du behöver göra och ha med dig när du eller din anhöriga ska flytta in på ett boende.

Anmäl din flytt till Skatteverket

Glöm inte att göra en flyttanmälan hos Skatteverket. Lägenhetsnumret står på ditt hyreskontrakt.

Hemförsäkring

Du måste teckna en egen hemförsäkring.

Kontrakt och nycklar

Du har ett eget hyreskontrakt för din bostad med fastighetsägaren, men du hyr genom förvaltningen för Vård & Omsorg. För att få en bostad på ett boende gör du en ansökan. När du har fått en bostad, informerar äldreboendet fastighetsägaren om ditt inflyttningsdatum. Kontraktet skickas sedan hem till antingen din nuvarande adress eller till din nya lägenhet på boendet.

Nyckeln till lägenheten hämtas hos vård- och omsorgsboendets administratör eller enhetschef. Du får då skriva under en kvittens på att du har tagit emot nyckeln.

Närstående

Om du önskar är anhöriga eller närstående alltid välkomna att delta i din omvårdnad och skötseln av din lägenhet. De är också välkomna att äta mat tillsammans med dig på boendet. Ring till personalen och beställ mat senast en dag i förväg.

I första hand är det alltid anhöriga eller närstående som ska följa med dig till läkarbesök, tandläkarbesök, fotvård och liknande. Det är också anhöriga, närstående eller god man som ansvarar för inköp av till exempel kläder och hygienartiklar.

Kontaktperson

När du flyttar in får du en personlig kontaktperson. Kort efter att du har flyttat in bjuder kontaktpersonen in dig till ett välkomstsamtal. Det är också kontaktpersonen som ser till att du får en genomförandeplan som personalen har som stöd i sitt arbete,

Tänk på detta när du möblerar

I lägenheten ingår en höj- och sänkbar säng med en madrass och ett sängbord. I övrigt inreder du med dina egna möbler och tillhörigheter så som du vill ha det. Har du hjälpmedel i hemmet ska du ta med dem till ditt nya boende.

Lägenheten bör vara möblerad utifrån ditt omvårdnadsbehov och också med hänsyn till personalens arbetsmiljö. Det handlar till exempel om att minska risken för att snubbla på mattor och sladdar. Tänk också på att ha en god belysning i lägenheten. Vi kan hjälpa dig med detta när du flyttar in. 

Kläder, skor och linne

Du använder dina privata kläder. Om personalen ansvarar för tvätten ska kläderna och ditt linne tåla maskintvätt 40 grader, och vara märkta med ditt namn. Du kan till exempel märka kläderna med en textilpenna eller med en etikett.

Samtliga kläder och linnen ska vara synligt märkta med ditt namn redan när du flyttar in.

Abonnemang på förbrukningsmaterial

Som hyresgäst får du själv köpa glödlampor och lampor till de fasta armaturerna. Du står också för rengöringsmedel och toalettpapper. För att underlätta för dig kan du teckna abonnemang för förbrukningsmaterial. Då betalar du en månadskostnad för bland annat rengöringsmedel, glödlampor till de fasta armaturerna och toalettpapper.

Läs mer om vad som ingår i abonnemanget för förbrukningsmaterial.

Checklista för det du behöver ha med dig när du flyttar in

Städning

Du kan få hjälp med städning av din lägenhet, men i sådana fall ska det ingå i ditt biståndsbeslut.

Tandvård

Du som bor på ett vård- och omsorgsboende har genom Region Halland rätt att få hjälp med nödvändig tandvård. Du betalar då en patientavgift som ingår i sjukvårdens högkostnadsskydd. Du har också rätt att en gång om året få en gratis munhälsobedömning. När du flyttar in på ett vård- och omsorgsboende får du ett intyg om nödvändig tandvård.

Intyg om nödvändig tandvård

Tv, telefon och dator

Önskar du ha en tv i din lägenhet går det alldeles utmärkt. TV-licensen ingår i hyran, så glöm inte att säga upp din gamla TV-licens innan du flyttar in. I hyran ingår ett basutbud av kanaler. Fråga på ditt boende vilka kanaler som ingår i ditt basutbud. Det finns också TV i boendets gemensamma utrymmen.

Vill du ha egen telefon i lägenheten ordnar du själv med abonnemanget.

Vi har också tillgång till wifi på våra boenden som du kan använda om du har med dig en dator eller mobiltelefon.

Värdesaker och kontanter

Du ansvarar själv för dina värdesaker och eventuella kontanter som du förvarar i din lägenhet. I de fall som du behöver hjälp med din ekonomi, vill vi att dina närstående hjälper dig med det. Du kan också ansöka om god man.

För vissa av boendets aktiviteter behöver du kontanter.

Uppsägning av hyreskontraktet

För att säga upp lägenheten, kontakta enhetschefen på boendet. Uppsägningstiden är en månad. Innehavaren av lägenheten ansvarar för flyttstädningen, och nycklarna lämnas tillbaka till administratören eller enhetschefen på boendet.

Flyttstädning

Du som hyresgäst, någon anhörig eller närstående ansvarar för att lägenheten flyttstädas.

Checklista för flyttstädningen