Micke Gunnarsson. Foto Cecilia Jägenmark. Mia Börjesson Nåkkve Balldin

Föräldrar emellan – ett nätverk för kunskap och inspiration

Nätverket Föräldrar emellan jobbar med konsten att vara förälder. På den här sidan hittar du föreläsningar och inspiration för dig som är förälder. Föräldraskapet handlar om glädje och stolthet, men också om otillräcklighet och osäkerhet. Föräldrar efterfrågar stöd och kunskap på många olika sätt. Ökad trygghet i föräldrarollen skapar förutsättningar för trygga barn.

Digitala föreläsningar våren 2021

Vårens föreläsningar för föräldrar sker digitalt. Länk till sändningarna kommer du att hitta på den här sidan under informationen om respektive föreläsning. Efter föreläsningen finns möjlighet att ställa frågor.

Vissa föreläsningar är livesända och då sker visningen via Microsoft Teams och du kan se sändningen i din webbläsare, på dator, telefon eller surfplatta. De flesta webbläsare fungerar, men många upplever problem med Internet Explorer och Safari. Om du upplever problem så testa i första hand en annan webbläsare såsom Microsoft Edge eller Google Chrome eller ladda ner Microsoft Teams som app till dator eller telefon. Du kommer inte att vara på bild eller höras i sändningen.

Mer information om hur du deltar i en Live-händelse i Teams

Polisen informerar om mopeder, mopedbilar och A-traktorer

Vad är viktigt att tänka på när din tonåring skaffar moped, mopedbil eller A-traktor? Här kan du se en film där polisen i Kungsbacka informerar om vad som gäller.

 

 I huvudet på en tonåring

Tisdag 26 januari klockan 19 – 21 livesändning med frågestund

En föreläsning om hur vi vuxna kan bidra och stärka de resurser och kompetenser som tonåringar behöver för att ta sig framåt i livet. Mia Börjesson pratar om vad som händer när ett barn går från att vara barn till att bli vuxen, frigörelsen från föräldrarna och önskan om att skapa en egen arena. Hon kommer även att prata om puberteten och kroppens utveckling samt utvecklingen av självbilden och självförtroendet.

Föreläsare: Mia Börjesson – socionom, författare och föreläsare med mångårig erfarenhet av arbete med ungdomar och föräldrar.

Medvetet föräldraskap

Tisdag 9 februari klockan 19-20.30

Vi lever i en tid som verkar gå allt snabbare. Mycket ska hinnas med. Vi ska skapa, motivera och lära. Vara den perfekta partnern, kollegan och inte minst föräldern. Föräldraskap för Micke Gunnarsson handlar om att vi vuxna behöver få stöd och verktyg för att själva kunna bli de vi vill vara i mötet med våra barn.

Under denna föreläsning tar Micke på ett inspirerande sätt upp ämnen som relationer, självkänsla, prestation, gränser och det digitala livet. Och ger oss samtidigt några verktyg som kanske kan hjälpa på vägen.

Föreläsare: Micke Gunnarsson är en av de mest önskade föreläsarna i Föräldrar emellans utvärderingar, författare och stor inspiratör via sociala medier på @mickegunnarsson

Har du sett föreläsningen med Micke Gunnarsson? Fyll gärna i vår utvärdering. Den hjälper oss att bli bättre. Tack på förhand!

Utvärdering föreläsning Micke Gunnarsson

Neuropsykiatriska diagnoser – unika sätt att tänka och känna

Torsdag 11 mars klockan 19-20.30

En del barn och ungdomar har unika sätt att fungera. Vissa av dessa personer har diagnoser som till exempel ADHD och inom Autismspektrat. En del har ingen diagnos alls men ändå det gemensamt att de kan ha det svårt att klara skolan och vardagen. Dessa barn och ungdomar behöver unika bemötanden från vuxna.

Föreläsare: Nåkkve Balldin är socionom och har lång erfarenhet av att arbeta med personer med neuropsykiatriska funktionshinder inom olika sorts verksamheter. Under kvällens föreläsning tar han upp ämnen såsom:

  • Unika sätt att tänka och känna - styrkor och svårigheter
  • Varför, när och hur uppstår problemskapande beteende och hur kan vi hantera det?
  • Hjälpmedel och bemötande som kan kompensera för svårigheter

Specialföreläsningar: Välmående ger resultat

Vårens föreläsningar handlar till stor del om hur vi kan arbeta med vårt eget och våra barns välmående, utveckling och självkänsla. Vill du fördjupa dig ytterligare? Föräldrar Emellan erbjuder sex stycken specialframtagna föräldraföreläsningar, 20-30 minuter långa, med Erik Fernholm som på ett enkelt och lättförståeligt sätt går igenom forskningen kring hjärnan, välmående, inlärning och motivation. Vi får med oss en förståelse för vårt eget och våra barns beteende, nya sätt att tänka och agera och forskningsbaserade verktyg som kan bidra till ett bättre familjeliv och en bättre skoltillvaro.

Erik Fernholm har en akademisk bakgrund inom kognitiv neurovetenskap, motivations- och lyckoforskning och är en mycket uppskattad talare. Han har startat 29K, en app för personlig utveckling samt Bättre skolor som arbetar med utbildning av pedagoger.

Välmående ger resultat är också ett aktivt arbete inom Kungsbacka kommun och Region Halland för pedagoger.

Här är länkar till föreläsningarna på Youtube:

Intro och människan

Mindset

Självtillit och aktörskap

Emotionell kompetens

Värderingar och mål

Positiva relationer

Nätverk för kunskap och inspiration

Föräldrar emellan är ett nätverk som erbjuder föräldrar och andra vuxna ökad kunskap, inspiration och motivation samt tillfälle att reflektera över sitt föräldraskap.

Nätverket har funnits sedan 2002 och består av kontaktpersoner från de flesta av kommunens förvaltningar, svenska kyrkan, pingstkyrkan, Studieförbundet Vuxenskolan, Studiefrämjandet, Brottsofferjouren, Rädda barnen och Region Hallands lokala nämnd i Kungsbacka.

Kostnadsfria föreläsningar

Målet är att genom samverkan erbjuda kostnadsfria föreläsningar i Kungsbacka kommuns samtliga kommundelar. Föreläsningarna fördelas terminsvis på 6-8 storföreläsningar och 6-8 föreläsningar i mindre sammanhang på befintliga mötesplatser som exempelvis förskolor.

Alla föreläsningar har fri entré.

Vi ger även information om andra mötesplatser för föräldrar såsom kommunens kurser för föräldraskapsstöd, studiecirklar och dialogforum.

Föräldrar emellan har förmånen att bli sponsrade av nedanstående företag som alla arbetar för ett tryggare Sverige och Kungsbacka:

  • Aranäs fastigheter 

Föräldrar emellan finns på Facebook. Där kan du på ett smidigt sätt få information om våra kommande föreläsningar.

Kontakta gärna

Hälsoutvecklare Anette Svensson
0300-83 49 03
anette.svensson@kungsbacka.se