Föräldrar emellan – ett nätverk för kunskap och inspiration

Nätverket Föräldrar emellan jobbar med konsten att vara förälder. På den här sidan hittar du föreläsningar och inspiration för dig som är förälder. Föräldraskapet handlar om glädje och stolthet, men också om otillräcklighet och osäkerhet. Föräldrar efterfrågar stöd och kunskap på många olika sätt. Ökad trygghet i föräldrarollen skapar förutsättningar för trygga barn.

Digitala föreläsningar hösten 2021

Höstens föreläsningar för föräldrar sker digitalt. Länk till sändningarna kommer du att hitta på den här sidan under informationen om respektive föreläsning. Efter föreläsningen finns möjlighet att ställa frågor. Föreläsningarna är kostnadsfria och ingen anmälan behövs.

Föräldrar emellan finns på Facebook. Där kan du på ett smidigt sätt få information om våra kommande föreläsningar.

Vissa föreläsningar är livesända och då sker visningen via Microsoft Teams och du kan se sändningen i din webbläsare, på dator, telefon eller surfplatta. De flesta webbläsare fungerar, men många upplever problem med Internet Explorer och Safari. Om du upplever problem så testa i första hand en annan webbläsare såsom Microsoft Edge eller Google Chrome eller ladda ner Microsoft Teams som app till dator eller telefon. Du kommer inte att vara på bild eller höras i sändningen.

Mer information om hur du deltar i en Live-händelse i Teams

Att skiljas med barn - hur stöttar vi barnen genom och efter skilsmässan?

Tisdag 26 oktober klockan 19 – 20.30

Hur påverkas barn av hur vi har det tillsammans som föräldrar, oavsett om vi lever tillsammans eller inte? Vad säger forskningen om barn och skilsmässor i olika åldrar? Föreläsningen tar upp vad som är viktigt för barnen när vi skiljer oss och vad ska vi tänka på som föräldrar. 

Malin Bergström är barnpsykolog och docent på Karolinska institutet. Hon har forskat om barns hälsa och välbefinnande vid skilsmässor i Elvis-projektet sen 2011. Malin har svarat på föräldrars frågor i tidningarna Dagens Nyheter, Vi föräldrar, Mama och Expressen.

Länk till föreläsningen 26 oktober

Malin Bergström, foto: Stefan Tell
Foto: Stefan Tell

Livsviktiga snack – barn som kan prata om känslor mår bättre

Torsdag 18 november klockan 19 – 20.30

Föreläsningen ger barn och föräldrar verktyg för att bättre kunna möta och hantera de utmaningar som hör livet till, som stress, oro och funderingar över framtiden.

Föreläsningen hålls av Suicidezero. 

Länk till föreläsningen 18 november

Ungdom utomhus

Våld i ungas relationer – hur upptäcker och förebygger vi? 

Onsdag 1 december klockan 19 – 20.30 

Föreläsningen ger dig kunskap om våld i ungas relationer. Hur kan föräldrar och andra vuxna upptäcka, ge stöd och skydd och vad kan vi alla göra för att förebygga killars våld? Föreläsningen tar också upp hur du kan stötta unga i vad som är en sund och härlig relation. Enligt BRÅ har nästan var fjärde tjej utsatts för brott i sin relation.  

Hanna Nordberg är sakkunnig inom förbyggande arbete på Unizon som är riksförbund för kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer runt om i landet. 

Länk till föreläsningen 1 december

Hanna Norberg

Specialföreläsningar: Välmående ger resultat

Vill du fördjupa dig ytterligare? Föräldrar Emellan erbjuder sex stycken specialframtagna föräldraföreläsningar, 20-30 minuter långa, med Erik Fernholm som på ett enkelt och lättförståeligt sätt går igenom forskningen kring hjärnan, välmående, inlärning och motivation. Vi får med oss en förståelse för vårt eget och våra barns beteende, nya sätt att tänka och agera och forskningsbaserade verktyg som kan bidra till ett bättre familjeliv och en bättre skoltillvaro.

Erik Fernholm har en akademisk bakgrund inom kognitiv neurovetenskap, motivations- och lyckoforskning och är en mycket uppskattad talare. Han har startat 29K, en app för personlig utveckling samt Bättre skolor som arbetar med utbildning av pedagoger.

Välmående ger resultat är också ett aktivt arbete inom Kungsbacka kommun och Region Halland för pedagoger.

Här är länkar till föreläsningarna på Youtube:

Intro och människan

Mindset

Självtillit och aktörskap

Emotionell kompetens

Värderingar och mål

Positiva relationer

Polisen informerar om mopeder, mopedbilar och A-traktorer

Vad är viktigt att tänka på när din tonåring skaffar moped, mopedbil eller A-traktor? Här kan du se en film där polisen i Kungsbacka informerar om vad som gäller.

 

Nätverk för kunskap och inspiration

Föräldrar emellan är ett nätverk som erbjuder föräldrar och andra vuxna ökad kunskap, inspiration och motivation samt tillfälle att reflektera över sitt föräldraskap.

Nätverket har funnits sedan 2002 och består av kontaktpersoner från de flesta av kommunens förvaltningar, svenska kyrkan, pingstkyrkan, Studieförbundet Vuxenskolan, Studiefrämjandet, Brottsofferjouren, Rädda barnen och Region Hallands lokala nämnd i Kungsbacka.

Kostnadsfria föreläsningar

Målet är att genom samverkan erbjuda kostnadsfria föreläsningar i Kungsbacka kommuns samtliga kommundelar. Föreläsningarna fördelas terminsvis på 6-8 storföreläsningar och 6-8 föreläsningar i mindre sammanhang på befintliga mötesplatser som exempelvis förskolor.

Alla föreläsningar har fri entré.

Vi ger även information om andra mötesplatser för föräldrar såsom kommunens kurser för föräldraskapsstöd, studiecirklar och dialogforum.

Föräldrar emellan har förmånen att bli sponsrade av nedanstående företag som alla arbetar för ett tryggare Sverige och Kungsbacka:

  • Aranäs fastigheter 

Kontakta gärna

Hälsoutvecklare Anette Svensson
0300-83 49 03
anette.svensson@kungsbacka.se