Att vara stödfamilj

Som stödfamilj ska ni ha tid och möjlighet att ta emot ett barn eller en ungdom i ert hem. Er tillvaro ska vara trygg och stabil. Vi vill också att ni har ett genuint intresse för andra människors livssituation och en god människosyn.

Bli stödfamilj i Kungsbacka

Som vårdnadshavare till barn med funktionsnedsättning kan man ibland behöva avlastning. Hos en Stödfamilj får barnet miljöombyte samtidigt som föräldrarna får tid att vila och återhämta sig.

Vad är en stödfamilj? 

Som stödfamilj tar ni emot barnet i ert hem, vanligtvis en helg i månaden. En stödfamilj kan se ut på många olika sätt, par eller ensamstående, med eller utan egna barn. Det krävs ingen utbildning för att bli stödfamilj men det ska finnas fysiskt och känslomässigt utrymme att ta emot barnet i er familjs vardag. Ni ska ha en trygg och stabil livssituation och viljan att göra en långsiktig insats.

Som stödfamilj får du… 

…vägledning, stöd och hjälp att utföra ditt uppdrag samt ekonomisk ersättning i form av arvode och omkostnadsersättning enligt SKL:s riktlinjer. Att vara stödfamilj är ett förtroendeuppdrag, inte ett arbete.

Barn, unga och unga vuxna i Kungsbacka

Just nu söker vi flera stödfamiljer till barn, unga och unga vuxna med olika funktionsnedsättningar och behov.

Hur ansöker jag? 

Kontakta oss om du är intresserad och vill veta mer. Vi gör sedan en utredning som inkluderar utdrag ur belastnings- och socialregistret. Därefter träffar ni familjen och om allt känns rätt för samtliga parter planerar vi för introduktion.

Vi tar emot intresseanmälningar löpande så varmt välkommen med din ansökan redan idag.

Kontakta gärna

Enhetschef Ellinor Lind
0300-83 46 27
ellinor.lind@kungsbacka.se

eller

Koordinator Terése Eriksson
0300-835029
terese.eriksson@kungsbacka.se