Tonåringar och alkohol

Ska man bjuda tonåringar på alkohol hemma? Måste man sitta och vänta tills de kommer hem på natten? Vad gör man när tonåringen inte gör som man kommit överens om? Vad tänker ungdomar själva om alkohol? Som förälder kan du verkligen göra skillnad. Du är viktig.Tro inget annat.

Du kan visa att du bryr dig om ditt barn, lyssna och vara tydlig med vad du tycker om saker och ting. För tonåringar bryr sig visst om vad deras föräldrar säger trots att det inte alltid verkar så.

Hit kan du vända dig

Är du orolig och vill prata med någon om ditt barns alkoholvanor, kontakta Vändpunkten hos förvaltningen för Individ & Familjeomsorg.

Telefon: 0300-83 61 00
individochfamiljeomsorg.vandpunkten@kungsbacka.se  

Fem tips för tonårsföräldrar

Det finns kanske lika många sätt att hantera frågan om alkohol som det finns föräldrar. Här har vi samlat fem tips som bevisligen (enligt vetenskapliga studier) hör till de bästa för att få tonåringar att vänta med att börja dricka och dricka mindre.

1. Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. Barn som är väl medvetna om sina föräldrars inställning och förväntningar, lever lättare upp till dem. Ett bestämt förhållningssätt kring alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser gentemot yngre, exempelvis att vägra köpa ut.

2. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol, tider med mera. Gemensamma regler är lättare att hålla. Argument som att ”alla andra får” blir verkningslösa.

3. Förklara att du är orolig för vad som kan hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.

4. Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut, blir förstås nöjd för stunden men innerst inne misstrogen mot föräldern. Den förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.

5. Inse din stora betydelse. Tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger – även om det inte verkar så i stunden.

Tonårsparlören

För att göra tonårstiden litet lättare har företaget IQ tagit fram Tonårsparlören. Boken är full av tips, argument och fakta om ungdomar och alkohol och en hel del annat som hör tonåren till. Tonårsparlören skickas ut till alla föräldrar med barn i årskurs 7, men den går även att ladda ner (som pdf eller ljudfil) eller beställas här.

 

Kontakta gärna