Vanliga frågor och svar om covid-19 i Kungsbacka

Här samlar vi vanliga frågor och svar med anledning av corona-pandemin.
 • Hur kan jag bäst följa vad som gäller i Kungsbacka?

  +

  Aktuell information som rör Kungsbacka kommun finns på kungsbacka.se. På kungsbacka.se/covid-19 samlar vi all information som vi har gått ut med i dagsläget angående coronaviruset.

  För mer information om coronaviruset covid-19 hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten på www.folkhalsomyndigheten.se

 • Vilken beredskap har Kungsbacka kommun för att hantera ett nytt utbrott i Kungsbacka?

  +

  Kungsbacka kommun har beredskap dygnet runt och vi kan aktivera krisledningsorganisation vid behov. Krisledningen samordnar i ett sådant fall de insatser som behöver göras utifrån lägesbilden. Krisledningen samordnar också informationen till allmänheten men också internt inom organisationen.

  Vi har en samhällsviktig uppgift att fylla, dygnet runt och årets alla dagar. Vi planerar för en uthållighet med lägre bemanning. Det handlar bland annat om att prioritera om, säkerställa rutiner och planera för förändringar i lägesbilden.

  Kungsbacka kommun följer läget noga, samverkar aktivt med berörda aktörer och har återkommande avstämningar med angränsande kommuner, Länsstyrelsen och Region Halland. Insatser och information på regional nivå samordnas av Länsstyrelsen. 

Om kommunens verksamheter

 • Kan jag besöka en anhörig på ett vård- och omsorgsboenden i Kungsbacka?

  +

  Sidan uppdaterades 2021-12-16 

  Du är välkommen att besöka en anhöriga på ett vård- och omsorgsboende. 

  Vi på Kungsbacka kommun fortsätter att arbeta med säkra besök och har därför gjort mindre förändringar kring vad som gäller vid besök på ett vård- och omsorgsboende.  
  Det som är nytt är att: 

  • Du ska använda munskydd när du inte kan hålla avstånd till personal eller den som du ska hälsa på. Det gäller även om den du ska besöka är fullvaccinerad. Det finns munskydd i entrén.  

  Detta gäller fortfarande:  

  • Stanna hemma om du har sjukdomssymptom, även lindriga
  • Sprita dina händer innanför entrén 
  • Håll avstånd till övriga på boendet, både boende och personal
  • Vistas inte i gemensamhetsutrymmen
  • Besöken sker i lägenheten eller på annan utvald mötesplats.  

  Om du vill med din anhörige på en utflykt eller på ett besök hemma hos släktingar över jul och nyår så gäller Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer.  

  Besökare som är ovaccinerade uppmanas att följa myndigheternas allmänna råd och undvika kontakt med personer som är äldre eller i riskgrupp. Du som är ovaccinerad behöver vara extra noggrann med hur besöket genomförs och boendet kan hjälpa dig att ordna ett möte med plexiglasskärm.  

  Det kan finnas vissa lokala anpassningar som respektive boende kan informera dig om. Det kan bland annat handla om boendet vill att man bokar sitt besök i förväg.

  Har du frågor är du välkommen att kontakta det aktuella boendet för frågor. 

 • Hur ser rutinerna ut kring städning av kommunens lokaler, exempelvis skolor?

  +

  Lokalvård prioriterar sina insatser utifrån hygiensäkerhet och städar utifrån framtagna rutiner och städinstruktioner, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Bland annat läggs extra fokus på att rengöra beröringspunkter, så som dörrhandtag, strömbrytare och ledstänger. Städningen utförs med städdukar och moppar som förimpregnerats med ett milt alkaliskt allrengöringsmedel.

  Lokalvård kontrollerar att det finns tvål och pappershanddukar på samtliga toaletter. Lokalvården arbetar också aktivt med att informera om hygienrutiner i alla våra verksamheter.

Hittar du inte svar på din fråga? Kontakta vårt kundcenter Kungsbacka Direkt på info@kungsbacka.se eller 0300-83 40 00.