För dig som är 70 år och äldre

Folkhälsomyndigheten ger samma rekommendationer till dig som är över 70 år som för övriga i samhället. Att alltid tänka på avstånd och undvika platser och tider då det rör sig mycket människor. 70 + är fortfarande en riskgrupp och det är viktigt att du skyddar dig själv och andra från att smittas.

För dig som är 70 år och äldre omfattas av de allmänna råd som gäller för alla i samhället. Det vill säga håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma när du är sjuk.

Tänk också på följande:

 • Håll avstånd till andra på offentliga platser, både inomhus och utomhus, till exempel i affärer, på gym eller i kollektivtrafiken. Fortsätt gärna att handla vid särskilda tidpunkter då det är mindre antal människor.
 • Avstå från att anordna eller delta i större sociala sammanhang, såsom fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.
 • Res i första hand med egna färdmedel eller andra allmänna färdmedel som går att boka. Undvik resor med kollektivtrafik som till exempel buss, tunnelbana eller spårvagn. Undvik att resa i rusningstid.

På Folkhälsomyndigheten.se finns information för dig som är 70 år eller äldre

Behöver du hjälp?

Äldre och personer i riskgrupper som behöver hjälp med olika saker i sin vardag kan ringa till kommunen. Det kan till exempel vara att handla eller hämta böcker på biblioteket. Det finns många organisationer som just nu hjälper till, och när du ringer till oss kan vi hjälpa dig komma i kontakt med rätt organisation. 

Kontaktuppgifter för dig som behöver hjälp finns här.

Digital värd

Vet du om att det finns digitala tjänster som kan förenkla din vardag? Till exempel att du kan umgås med dina nära via ett videosamtal och att du kan handla livsmedel på nätet och få hem direkt till din dörr? Boka tid och få hjälp av en Digitala värd! 

Läs mer om den digitala värden

Tips och corona-anpassade aktiviteter

Biblioteken utökar tjänster för äldre

Om du inte vill gå in på biblioteket så kan bibliotekarien möta upp dig i dörren. Du kan även ringa biblioteket för att få hjälp med till exempel Skype eller att läsa tidingen digitalt. 

Läs mer om bibliotekens utökade tjänster. 

Tipspromenader och hundpromenader

Träffpunkterna erbjuder tipspromenader och hundpromenader för att muntra upp vardagen för kommunens invånare i dessa virustider. Vem som helst kan delta - gammal som ung.

Läs mer om aktiviteterna

Frågor och svar

 • Kan man få tillfällig hjälp med att till exempelvis att handla?

  +

  Behöver du till exempel hjälp att handla, hämta en bok på biblioteket eller hämta ut recept från apoteket? Då är du välkommen att höra av dig, så lotsar vi dig vidare till lämplig organisation eller förening.

  Kontakta gärna:

  Telefon: 0300-83 40 00
  Telefontider: Måndagar 8-18, tisdag-torsdag 8-17 och fredag 8-15
  E-post: frivilliginsatser@kungsbacka.se

  Klicka på länken för att läsa mer om den hjälp och stöd du kan få:

  Länk till information

 • Kan jag få hjälp med att få hemlagad mat nu när jag inte själv kan gå ut och äta?

  +

  Många restauranger erbjuder numera avhämtning och utkörning av mat. 

  Du som bor hemma och på grund av till exempel sjukdom, åldrande, fysisk funktionsnedsättning eller annan orsak behöver stöd när det gäller mat kan ansöka om hemtjänst för att få hjälp. Det kan handla om att få hjäp med att handla eller att få hem färdiglagad mat. En hemtjänstinsats kostar pengar. Läs mer om hemtjänst.

 • Kan någon annan hämta ut min medicin utan fullmakt?

  +

  Ja. Om du har dina recept sparade elektroniskt ska personen du skickar kunna legitimera sig själv och ha med din legitimation. Det är även bra om ombudet vet namnet på de läkemedel som ska hämtas ut så att det inte blir några missförstånd. 

 • Vilka verksamheter har tillfälligt stängt?

  +

  Vård & Omsorg

  Anhörigstödet

  Anhörigstödet har haft stängt ett tag och kommer tillsvidare att hålla sina lokaler stängda för öppen verksamhet. Men anhörigstödet finns fortfarande tillgängliga på andra sätt. De håller öppet sin telefon mellan klockan 8–16 måndag till fredag, dit man kan ringa för att prata. Det går också bra att ringa och boka in enskilda samtal. De enskilda samtalen kan exempelvis ske i anhörigstödets lokaler eller utomhus under en promenad.

  Anhörigstödet anordnar även mindre promenadgrupper med ett fåtal personer. Den som är intresserad av att gå med i promenadgruppen kan ringa anhörigstödet.

  Träffpunkterna

  Träffpunkterna stänger tills vidare för att minska smittspridningen, eftersom äldre utgör en av riskgrupperna. 

  Växelvårdsplatserna 

  Den 22/9 startade växelvården igång igen efter att det varit tillfälligt pausat sedan i våras. Beslutet att öppna upp igen grundar sig på den minskade smittspridningen i samhället samt att insatserna är viktiga för att både kunder och anhöriga ska få sina behov tillgodosedda.

  Dagomsorgen

  Måndagen den 21/9 öppnade dagomsorgen upp igen men under andra former. Istället för att träffas flera personer i dagomsorgens lokaler kommer dagsomsorgens medarbetare att åka hem till kunderna för att göra individuella insatser för en stunds social gemenskap. Besöken kommer att vara drygt en och en halv timme.
  Införandet av individuella insatser kommer att ske successivt. När man kommer starta med gruppaktiviteter igen är ännu inte bestämt. Beslutet grundar sig på smittspridningen nu befinner sig på låga nivåer i Kungsbacka. Insatserna är viktiga för att både brukare och anhöriga ska kunna få sina behov tillgodosedda, och de bedöms nu kunna genomföras på ett säkert sätt.