För dig som är 70 år och äldre

Du som är 70 år eller äldre tillhör en riskgrupp för covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du som är 70 år och äldre begränsar dina nära kontakter och stannar hemma så mycket som möjligt under en tid framöver. Det är mycket viktigt att du skyddar dig själv och andra från att smittas. Då hjälper du även sjukvården som är högt belastad.

Det är vanligt att känna oro, osäkerhet och ensamhet i en situation då man behöver hålla sig från andra människor.

Det du kan göra för att det ska kännas bättre är till exempel att gå ut på promenader i naturen, tala i telefon med nära och kära, eller hålla kontakt via dator och sociala medier.

Samlad information för dig som är 70 år eller äldre finns hos Folkhälsomyndigheten.se

Tips och aktiviteter

Behöver du hjälp?

Äldre och personer i riskgrupper som behöver hjälp med olika saker i sin vardag kan ringa till kommunen. Det kan till exempel vara att handla eller hämta böcker på biblioteket. Det finns många organisationer som just nu hjälper till, och när du ringer till oss kan vi hjälpa dig komma i kontakt med rätt organisation. 

Kontaktuppgifter för dig som behöver hjälp finns här.

Digitala fixaren

Vet du om att det finns digitala tjänster som kan förenkla din vardag? Till exempel att du kan umgås med dina nära via ett videosamtal och att du kan handla livsmedel på nätet och få hem direkt till din dörr? Boka tid och få hjälp av Digitala fixaren!

Läs mer om den digitala fixaren

Biblioteken utökar tjänster för äldre

Om du inte vill gå in på biblioteket så kan bibliotekarien möta upp dig i dörren. Du kan även ringa biblioteket för att få hjälp med till exempel Skype eller att läsa tidingen digitalt.

Läs mer om bibliotekens utökade tjänster.

Tipspromenader och hundpromenader

Träffpunkterna erbjuder tipspromenader och hundpromenader för att muntra upp vardagen för kommunens invånare i dessa virustider. Vem som helst kan delta - gammal som ung.

Läs mer om aktiviteterna

Frågor och svar

 • Kan man få tillfällig hjälp med att till exempelvis att handla?

  +

  Många äldre och människor i riskgrupper måste isolera sig till följd av covid-19. Behöver du till exempel hjälp att handla, hämta en bok på biblioteket eller hämta ut recept från apoteket? Då är du välkommen att höra av dig, så lotsar vi dig vidare till lämplig organisation eller förening.

  Kontakta gärna:

  Telefon: 0300-83 40 00
  Telefontider: Måndagar 8-18, tisdag-torsdag 8-17 och fredag 8-15
  E-post: frivilliginsatser@kungsbacka.se

  Klicka på länken för att läsa mer om den hjälp och stöd du kan få:

  Länk till information

 • Har jag rätt till hemtjänst under sommaren om jag äger en sommarbostad i kommunen?

  +

  Nämnden för Vård & Omsorg har beslutat att personer med tillfällig vistelse i Kungsbacka kommun, exempelvis sommargäster, inte kommer att bli beviljad hemtjänst under rådande omständigheter.

  Det beror på att det inte skulle vara passande att ge stöd som strider mot Folkhälsomyndighetens uppmaning till Sveriges befolkning om att undvika onödiga resor i landet för att begränsa smittspridningen.

  Beslutet grundar sig också på att kommunen vill minska sårbarheten i organisationen och att säkerställa att de invånare som är permanent boende i Kungsbacka kommun får det stöd som är allra viktigast för att klara sitt dagliga liv. Uppskattningsvis berörs cirka 50 personer som brukar ha hemtjänst i sin sommarbostad.

  - Vi förstår att det kan kännas både sorgligt och begränsande att inte få vistas i sin sommarstuga när man inte kan få hemtjänst. Men i detta läge kan inte Kungsbacka ta ansvar för att utföra det stöd som hemkommunen vanligtvis ansvarar för, säger Lillemor Berglund.

  Beslutet gäller från och med 9 april och tills nytt beslut tas av nämnden för Vård & Omsorg.

  Du som har hemsjukvård i din hemkommun och är på tillfällig vistelse i kommunen har dock rätt till hjälp med hemsjukvård även under din vistelse i Kungsbacka kommun. 
 • Kan jag få hjälp med att få hemlagad mat nu när jag inte själv kan gå ut och äta?

  +

  Många restauranger erbjuder numera avhämtning och utkörning av mat. 

  Du som bor hemma och på grund av sjukdom, åldrande, fysisk funktionsnedsättning, utvecklingsstörning, autism eller annan orsak behöver stöd när det gäller mat kan ansöka om hemtjänst för att få hjälp, antingen med att få färdiglagad mat hemsänd, eller med att få dina varor hemkörda av hemtjänsten. En hemtjänstinsats kostar pengar. Läs mer om hemtjänst.

 • Kan någon annan hämta ut min medicin utan fullmakt?

  +

  Ja. Om du har dina recept sparade elektroniskt ska personen du skickar kunna legitimera sig själv och ha med din legitimation. Det är även bra om ombudet vet namnet på de läkemedel som ska hämtas ut så att det inte blir några missförstånd. 

 • Vilka verksamheter har tillfälligt stängt?

  +

  Vård & Omsorg

  Anhörigstöd kommer tillsvidare att hålla sina lokaler stängda men kommer att ha sin telefon öppet mellan klockan 8–16 måndag till fredag. 

  Träffpunkterna stänger tills vidare för att minska smittspridningen, eftersom äldre utgör en av riskgrupperna. 

  Dagomsorgerna kommer från och med den 31 mars att stängas successivt för att minska smittspridningen. 

  Växelvårdsplatserna på vård- och omsorgsboendena kommer att stängas successivt från och med den 31 mars. 

  Individ & Familjeomsorg

  Inom alla verksamheter inom Individ & Familjeomsorg råder besöksförbud från den 6 april till den 30 april med möjlighet till förlängning. 

  Mer information angående besöksförbud hos personer med bostad med särskild service 

 • Vad händer om jag som anhörig blir sjuk och inte kan hjälpa min närstående?

  +

  Om du behöver hjälp kan du ansöka om hjälp hos din handläggare.

 • Vad händer om jag som anhörig inte vill träffa min närstående på grund av smittorisk men inte uppvisar symptom. Kan min närstående få hjälp?

  +

  Smittorisken finns även om det är hemtjänstpersonal som kommer till den närstående. Det finns ingen garanti för att personal är mindre smittbärare än anhöriga. En ansökan om hjälp kan alltid lämnas.