Väldigt få verksamheter i Kungsbacka har julbord, de flesta har i år valt att ha jultallrikar eller julinspirerade menyer vid sittande bord.

Så arbetar Miljö & Hälsoskydd

Under pandemin har vi tidigare genomför tillsyn och kontroller för att minska smittspridning av covid-19 utifrån vårt ansvar som tillsynsmyndighet. På denna sida samlar vi råd och stöd till verksamheter inom restauranger, caféer och barer och lägger upp resultat av våra trängselkontroller.

Den 12 januari skärps kraven ytterligare för de som driver restaurang och servering.

De nya kraven är att max åtta personer får sitta i ett sällskap och att serveringen ska stänga senast klockan 23. Fortfarande gäller 1 meter mellan sällskapen och att servering endast görs till sittande gäster. I samband med de nya kraven kommer avdelningen för Miljö & Hälsoskydd att göra tillsyn för att kontrollera att restaurangerna följer restriktionerna

Från och med den 12 januari gäller följande krav:

 • Max 8 personer per sällskap
 • Stängning senast kl. 23
  • Serveringsstället behöver vara tömt på gäster kl 23.00.
  • Sista alkoholservering kan ske klockan 22.30. Öppning kan ske igen klockan 05.00.
  • Det är möjligt att hålla öppet för att sälja mat och dryck att ta med efter klockan 23.00, vid sådan försäljning ska besökarna kunna hålla en meters avstånd till varandra.
  • Ändringarna rör både serveringsställen med och utan tillstånd att servera alkohol.

Fortfarande gäller

 • 1 meter mellan sällskapen
 • Bara sittande gäster. Besökarna får dock hämta mat och dryck vid disk, buffé och/eller liknande.
 • Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som sker inomhus på ett serveringsställe är enbart sittande deltagare möjligt.

Information till krögare

Avdelningen för Miljö & Hälsoskydd har informerat verksamheterna om de nya skärpta restriktionerna.

Beredskap om läget ändras

Lagen (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen och förordningen (2021:8) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 är förlängda till och med 31 januari 2022. 

Lagstiftningen gör det möjligt att på nytt införa restriktioner om smittläget skulle förvärras. På Miljö & Hälsoskydd kommer det att finnas en beredskap om läget hastigt skulle ändras. De som driver serveringsverksamheter behöver vara uppmärksamma och beredda på att förändringar kan ske med kort varsel under den tid som lagen fortfarande gäller.

Om vår kontroller

Under förra året har 125 trängselkontroller gjorts på caféer och restauranger för att kontrollera verksamheternas rutiner för att minska smittspridningen av coronaviruset. Under hösten avslutades arbetet med kontrollerna. 

Under sommaren har inga klagomål kommit in till kommunen kring trängsel på  café och restaurang. I dagsläget januari 2022 har inga klagomål kommit in.

Trångt på restaurang, café eller pub

Möjlighet att lämna klagomål på trängsel via vår e-tjänst.Har du upplevt trängsel på café, restaurang eller pub kan du anmäla det här.