Så blir du en hållbar konsument

Vi vet att vår konsumtion påverkar miljön negativt. Så hur blir man en hållbar konsument? Det behöver inte vara en övermäktig uppgift att handla hållbart, vi har samlat lite tips och råd till dig!

Tips #1 använd det du har 

Det första steget kan nästan låta banalt, men måste du verkligen köpa nytt? Kanske har du redan något hemma som du kan använda. Många gånger betyder hållbar konsumtion att du inte ska konsumera alls. 

Tips #2 vårda det du har

Varför behöver du köpa nya saker? Försök i möjligaste mån att ta hand om det du redan har så det inte går sönder och du blir tvungen att köpa nytt. 

Tips #3 laga det du har

Givetvis är det bättre att laga något du har istället för att slänga och köpa en ny. I Kungsbacka finns många olika reparatörer, skräddare och skomakare som kan hjälpa dig om någonting behöver repareras. 

Tips #4 låna 

Många saker går utmärkt att låna. Framförallt sådant som man inte använder så ofta. Våga fråga! De allra flesta blir antagligen glada över frågan. Det är alltid roligt att kunna hjälpa till! En del saker går också att hyra.

Det är vanligt att man hyr exempelvis idrottsutrustning, verktyg, maskiner, bilar och släpkärror. Men det går också fint att hyra kläder, både till vardags och till fest. Möjligheterna växer hela tiden så håll ögonen öppna efter bra saker att hyra! 

Tips #5 byt

Det är också smart att byta saker. Kanske kan du och din vän gå igenom era garderober och se om ni hittar någonting som ni kan tänka er att byta med varandra? 

Varje vår anordnar Kungsbacka kommun bytardagar där du kan byta både kläder och prylar med andra. Passa på att byta något du inte längre använder mot något nytt. 

Tips #6 gör själv

Vad kan du göra själv istället för att köpa nytt? Upcycling är ett begrepp som slagit igenom de senaste åren. Upcycling betyder att du tar något gammalt och ger det nytt liv genom att göra om det till något annat. 

Med lite fantasi kan du skapa helt unika prylar! Ta inspiration från Kungsbackas ungdomar som deltog i tävlingen "Är du en uppvinnare?". En gammal glasflaska förvandlades till en lampa och en liten ljuslykta. 

Tips #7 köp begagnat 

Ibland behöver man naturligtvis köpa något nytt. Innan du köper nytt, fundera på om det finns att handla second hand. Det finns flera second hand-butiker i Kungsbacka och på nätet kan man hitta det mesta på olika köp- och säljsidor. 

Att köpa begagnat är bra för både plånboken och miljön. Vill du ha tips på bra Second hand-butiker att besöka i Kungsbacka rekommenderar vi att du kollar upp vintagelistan

Tips #8 köpa nytt som sista alternativet

Försök att se att köpa nytt som ett sista alternativ efter många andra möjligheter. Satsa på kvalité när du köper nytt, välj hållbara och schysst producerade varor och glöm inte att lämna sådant du inte längre vill ha till någon av alla återbruksaktörer som finns i vårt närområde. 

Leta efter miljömärkningar 

Ett bra tips är att försöka se till att du köper miljömärkta varor. Det kan ibland vara lite snårigt. Märkningsguiden som Hallå konsument har tagit fram hjälper dig hitta i miljömärknings-djungeln! 

Handla närproducerat 

Kungsbacka är fullt av små livsmedelsproducenter! På Visitkungsbacka.se hittar du lokala gårdsbutiker där du kan handla mat från lokala näringslivet och gör samtidigt miljön en tjänst! 

  • FN:s globala mål - 12 Hållbar konsumtion och produktion

    +

    Hållbar konsumtion och produktion är ett av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Målet är något som vi i Kungsbacka behöver jobba mer med för att uppnå. Så här beskriver FN målet: 

    Vår planet har försett oss med ett överflöd av naturresurser, men vi människor har inte nyttjat det på ett ansvarsfullt sätt och konsumerar nu långt bortom vad vår planet klarar av. Visste du exempelvis att 1/3 av den mat som produceras slängs? Att uppnå hållbar utveckling kräver att vi minskar vårt ekologiska fotavtryck genom att ändra hur vi producerar och konsumerar varor och resurser.

    Hållbar konsumtion innebär inte bara miljöfördelar utan även sociala och ekonomiska fördelar såsom ökad konkurrenskraft, tillväxt på såväl den lokala som globala marknaden, ökad sysselsättning, förbättrad hälsa och minskad fattigdom. Omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor är en nödvändighet för att minska vår negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa. 

Kontakta gärna