Digital myndighetspost

Vill du minska pappershögen och samtidigt hindra obehöriga att komma åt din post? Nu kan du ta emot din myndighetspost digitalt istället för på papper.

Läs din myndighetspost digitalt         

Tjänsten heter Mina meddelanden och förvaltas av Myndigheten för digital förvaltning (DIGG). Att använda tjänsten är frivilligt. Det enda du behöver är en e- legitimation och en säker digital brevlåda som är knuten till Mina meddelanden. Tjänsten är gratis och du kan läsa din post i datorn, i läsplattan och i mobilen – när som helst och var du än är.

När du skaffat en digital brevlåda och registrerat din profil kommer brev från anslutna myndigheter och kommuner att skickas dit. Du kan sedan säkert läsa din post var som helst och när det passar dig. 

digg.se kan du se vilken myndighetspost du kan få digitalt.

Vad skickar Kungsbacka kommun för myndighetspost?

Den post som i nuläget skickas från Kungsbacka kommun till digital brevlåda är: fakturor gällande löpande vatten och renhållningsavgifter. Meddelanden, beslut och kallelser från handläggare kan också skickas till din digitala brevlåda. Kungsbacka kommun arbetar kontinuerligt för att fler förvaltningar ska ha möjlighet använda sig av digital myndighetspost.

Från och med början på mars 2021 kommer även alla övriga fakturor från Kungsbacka kommun som till exempel barnomsorg, vård och omsorg, hyror, kulturskola att skickas till din digitala brevlåda.

Har du sen tidigare anmält till oss att du vill ha din faktura till din internetbank kommer fakturan fortsätta att komma dit även fast du har en digital brevlåda. Likväl om du nu anmäler att du vill ha dina fakturor till din internetbank så kommer framtida fakturor att komma dit efter anmälan är registrerad hos oss.

Har du varken anmält att du vill ha din faktura till din internetbank eller någon digital brevlåda så kommer din faktura att skickas i papper med post. Det är i din internetbank du anmäler att du vill betala dina fakturor från kommunen med e-faktura.

Valt att få deklarationen digitalt?

Tänk på att du kanske sen tidigare registrerat att du vill ha din deklaration till en digital brevlåda via Min myndighetspost. Det innebära att du kan komma att få din faktura till din digitala brevlåda i stället för som tidigare i papper.

Skräddarsy vilken post du vill ha digitalt

Du kan själv välja om du inte vill ha digital post från vissa avsändare. Det gör du genom att gå in i inställningar i din digitala brevlåda och välja vilka du inte vill ta emot digital post från. Då kommer din post istället på papper.

I din digitala brevlåda har du även lagt in på vilket sätt du vill bli aviserad när du har post i din digitala brevlåda. Du har ett eget ansvar att se till att dessa kontaktvägar är uppdaterade så att du blir aviserad när du får post i din digitala brevlåda.

Betalning av fakturor du får i din digitala brevlåda

De fakturor som du får från Kungsbacka kommun i din digitala brevlåda kan du för närvarande inte betala direkt från den digitala brevlådan. Fakturorna skickas via Min myndighetspost och de olika brevlådeoperatörerna har olika lösningar för att ta emot vår betalningsinformation.

I dagsläget kan du alltså endast läsa fakturan i din digitala brevlåda, men för att betala fakturan behöver du till exempel gå in på din internetbank och registrera betalningen där. Vill du undvika den manuella hanteringen så anmäler du dig till e-faktura i din internetbank.

Säkert och enkelt

Säkerheten är högre än för vanlig e-post och traditionell post. Tjänsten Mina meddelanden skyddar all känslig information så att bara den som är behörig kan nå och läsa innehållet. Dina kontaktuppgifter är också skyddade så att inte ens myndigheterna kan nå dem. Du behöver bara ange och ändra dina kontaktuppgifter på ett ställe och blir då nåbar för alla de myndigheter som är anslutna till tjänsten.

Har du inte redan skaffat dig en digital brevlåda och Mina meddelanden rekommenderar vi att du gör det!

Så här skaffar du en digital brevlåda

För att du ska kunna ta emot digital myndighetspost räcker det inte med en vanlig e-postadress. Av säkerhetsskäl behövs en digital brevlåda som är godkänd för tjänsten Mina meddelanden.

Gå in på digg.se eller via nedan länkar:


Kontakta gärna

Iwona Carlsson
Digitaliseringschef
0300-83 81 22
iwona.carlsson@kungsbacka.se