Jonna Petersson, ung konstnär Konstverk a Jonna Petersson visas på Bryggan i Fyren

Jonna Petersson - ung konstnär

Norra Hallands Konstförening arrangerar en konstutställning av Jonna Petersson på Bryggan i Kulturhuset Fyren. Jonna är en ung spännande konstnär. Utställningen pågår 21 november till 4 december,

Norra Hallands Konstförening bjuder in en ung konstnär till en tre veckor lång utställning i Kulturhuset Fyren i Kungsbacka och utställningsyta "Bryggan" på andra våningen i Fyren.

Utställare är textilkonstnärinnan Jonna Petersson. Jonna Petersson har ett poetiskt förhållningssätt i sitt konstnärliga arbete. Vikten läggs vid att fånga en atmosfär, en stämning och ett inre som är svårt att fånga i ord.

Inom textilkonsten arbetar Jonna mest med två tekniker; screentryck och broderi. Dessa leder henne till rumsliga installationer och skulpturala objekt. Materialet är sidenchiffong, som är väldigt transparent samtidigt som det går att få upp en nyanserad och detaljrik screentryck bild på och även fungerar bra att brodera i.

- Jag anser det viktigt att frambringa textilkonst som en starkt stående konstform, och på så sätt också uppvärdera det kvinnliga arvet. I mitt konstnärliga arbete utgår jag ofta från koncept kring minnet, drömmar och medvetandet, säger Jonna.

- Det handlar om åtkomsten till inre rum och att genom materialet och dess egenskaper kommunicera det som är svårt att fånga i ord. Textilen är för mig en språkform, om än ordlös, och mitt arbete främst poetiskt.

Materialet är viktigt. Jag intresserar mig för dess olika strukturer, fall och lyster, för dess genomtränglighet, tyngd och lätthet i relation till den spatiala sfären.

Övergångar från textilens olika gestalter, ett innehåll som rinner över och dras ut, eller bara stillsamt finns till. Mitt mest använda material är siden, på grund av sin transparens, sitt fall och sin formbarhet. Tillsammans med sidenet jobbar jag bland annat med screentryck, broderi och tovning, vilket kan ta sin form i skulpturala objekt och installationer, avslutar Jonna.

Jonna Peterssons CV:

Konstnärliga studier

KV Konstskola 2011-2012

Steneby, ettårig utbildning Kläder 2012-2013

Kandidatexamen i Textilkonst på Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK, 2013-2016)

Ett antal utställningar, workshops och stipendier.

Vernissage är tisdagen 21 november, klockan 14.

Kulturhuset Fyren

Öppettider
Måndag-torsdag 8-20 (bemannat från 10)
Fredag 8-18 (bemannat från 10)
Lördag-söndag 11-15

Besöksadress
Borgmästaregatan 6

Postadress
Box 10071
434 21 Kungsbacka