Barnprogram i Äskhults by

För alla minipigor och minidrängar som hälsar på oss!

 

Program

- Måndag: Vättar och väsen

Vilka var egentligen vättarna, och varför var man så rädd för trollen och skogsrået? Följ med en piga från 1800-talet som berättar allt om skogens mystik, de "små underjordi" och gårdstomtens hårda slit.

Mycket av det vi idag ser som sagor, har en gång i tiden varit böndernas verklighet. Vad beror det på och varför har vi slutat tro på skogens väsen? Det blir en spännande vandring i Äskhults historiska landskap där vi stöter på både vättar och väsen.

- Tisdag: Djuren i byn

Vi kollar in våra djur som också är våra jobbarkompisar. Hur kan en arbetsdag för dem se ut och hur använde man dem förr i tiden?

- Onsdag: Trädvandring 

Träd är viktiga i en by som Äskhult. Man hade dom till virke så man kunde bygga hus, men också till alla redskap som användes när man arbetade. Följ med och lär dig mer om trädens betydelse och användningsområden.

- Torsdag: Ullverkstad

Vad hade man för kläder förr i tiden och vad var de egentligen gjorda av? Följ med en piga och lär dig mer om ull och vart ifrån det kommer.

- Fredag: Bli piga och dräng för en dag

Husbonden har gett Äskhults piga alldeles för mycket jobb och nu behöver hon hjälp. Alla minipigor och drängar behövs för att det ska gå att slutföra byns alla sysslor.

Tillsammans får ni ta på er tidstypiska kläder och prova på olika roliga sysslor i byn. Grisarna ska ha mat och vatten, kaffebönor ska malas och gårdsplan sopas. Är du rätt piga eller dräng för jobbet?

- Lördag: Kloka gumman är på besök

Den rikskända Kungsbackagumman var med och botade bybornas krämpor och sår. Hon, tillsammans med många andra, använde det som naturen bjöd på i sin läkekonst. Vissa örter användes mot sjukdomar, andra för kärlekslivet, mat eller bara för doftens skull.
Vi testar att bota kärlekslivet och överleva tråkiga lektioner. Vi luktar, smakar och gör trollpåsar mot sjukdomar.

- Söndag: Sagostund

I Äskhult finns en lång tradition kring att samlas och berätta historier för varandra. Tillsammans har vi en mysig sagostund, det blir spänning, ibland lite läskigt, lyckliga slut och roliga upptåg.

 

05 augusti - 26 augusti, kl 14:00
Äskhults by, Fjärås