Martin Hedberg_foto privat Sven-Erik Bergström Vendela Agestam_ foto Anna Hulth Staffan Laestadius_ foto privat

Mars - en klimatmånad

I mars månad uppmärksammar vi klimatet med föredrag, samtal och workshops. Här hittar du hela programmet!

Föredrag

Alla föredrag sänds digitalt. Ingen föranmälan krävs. Länk till föredragen hittar du på bibliotek.kungsbacka.se/evenemang

10 mars kl. 18: Extremt väder

Meteorologen Martin Hedberg berättar om hur förändrat klimat påverkar vädret, vilka konsekvenser det kan få och hur berättelser och metaforer påverkar vår syn på ansvar och möjligheter att leva upp till hållbarhetsfrågor.
Martin Hedberg har skrivit boken Extremt väder. Han är specialiserad på klimat, extremväder och framtidsscenarier.

24 mars kl. 18: En strimma av hopp

Trots 30 år av internationella förhandlingar blir klimatkrisen allt djupare. Vi har i bästa fall ett decennium på oss att undvika en katastrof. Men finns det något hopp när inte ens Parisavtalets klimatmål ligger i närheten av att uppfyllas?

Staffan Laestadius har skrivit boken En strimma av hopp och berättar om vad som är nödvändigt, vad som ännu är möjligt och vad vi redan kan i skapandet av ett postfossilt samhälle.  Staffan Laestadius är professor emeritus i Industriell utveckling vid KTH.

31 mars kl. 18: Kan och vill vi bekämpa klimatförändringarna?

“Vi är den första generationen som kan utrota fattigdomen och den sista som kan bekämpa klimatförändringarna", säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Corona visar att vi kan förändra vårt beteende – vill vi?

Sven-Erik Bergström, som jobbar med hållbarhetsfrågor på Kungsbacka kommun, berättar om de utmaningar Kungsbacka står inför när det gäller klimatarbetet.

Berättarbar

17 mars: Klimataktivism i berättarbaren digital

Berättarbaren digital låter dig ta del av spännande muntliga berättelser digitalt. Den här gången blir det i kortfilmsformat. Klimataktivisten Vendela Agestam bjuder in till en sagostund om det som känns i hjärtat. 

Här berättar hon om engagemanget för skogen och klimatet och om vad som kan hända när man hjälps åt för att förändra. Vi får följa med på en klimatprotest... som nästan blir en festival... som sen blir en oförglömlig klimatprotestival!

Filmen publiceras 17 mars och går att se under hela våren. Du hittar filmen på bibliotek.kungsbacka.se/evenemang

Utställningar

Under mars månad visas utställningar med tema klimatet på Kulturtorget i kulturhuset Fyren:

  • Hedeskolans elever: Unga reportrar belyser miljöproblem med reportage de gjort inför tävlingen Håll Sverige Rent.
  • Bildelever i årskurs åtta gestaltar klimatkrisen med jordglober de tillverkat i papier-maché.
  • Förvaltningen för Teknik har utställning i samband med världsvattendagen.

För barn

5 mars kl. 10: Sångstund med tecken

Ny sångstund med tecken som stöd. Under denna sångstund får du lära dig sånger med TAKK och sångerna handlar om klimatet, väder och våren. Länk till sångstunden hittar du på bibliotek.kungsbacka.se/evenemang

11 mars kl. 16-17: Rita serier om klimatet

Yvette visar hur du kan rita serier och skapa en tecknad serie med klimatet som tema. Du kan rita med papper och penna eller digitalt. För dig som är 10 år och uppåt. Passar bra för dig som var med på sportlovet, eller för dig som ritat förut.

Vi träffas digitalt. Länk och föranmälan finns på  bibliotek.kungsbacka.se/evenemang

17 mars kl. 16-17: Bokslukarna - tema klimat

Vi läser böcker med olika teman och pratar om det vi har läst och ger tips till varandra. Till varje gång kommer det finnas en särskild bok som vi kommer prata om. Till denna träff kommer vi läsa boken Expedition rädda revet av Christina Wahldén. För dig som är 9-12 år.

Vi träffas digitalt. Länk och föranmälan finns på  bibliotek.kungsbacka.se/evenemang